9 Martie 2010

Cum sa iti negociezi o marire salariala



“Totul este negociabil”, afirma specialistii in resurse umane citati de jurnalistii de la saptamanalul de business BusinessWeek. Cu toate acestea, nu tot ceea ce se poate negocia, in acest caz salariul, are un rezultat pozitiv daca nu sunt luati in considerare factori ca mediul economic, analiza amanuntita a starii financiare a companiei, raportat la productivitatea celui care solicita marirea de salariu.
Specialistii in resurse umane afirma ca orice proces de negociere trebuie sa inceapa cu o documentare solida, o planificare a abordarii, o considerare a diferitelor alternative de dialog si o comunicare clara, bazata pe argumente valide.

Insa, pentru a avea succesul scontat, oamenii de HR recomanda bazarea argumentelor pe urmatorii factori:

1. Climatul economic al industriei din care provine angajatul. Astfel, solicitantul cresterii salariale trebuie sa se informeze in privinta starii economice, a ratei somajului in industria respectiva si a nivelului cererii prognozat de economisti, pentru anul in curs.

2. Coordonatele economice ale companiei angajatoare.
In momentul in care negociezi o marire salariala, trebuie sa poti intelege politica si mecanismul de impartire a cheltuielilor in organizatia din care provii. Fara date despre productivitatea per angajat, cifra de afaceri, profit pe anul trecut si planurile de reinvestire a profitului, poti ajunge sa ceri un salariu nerealist de mare, sau dimpotriva, o crestere insuficienta raportat la nivelul productivitatii angajatilor.

3. In cazul in care esti candidat pentru un viitor post in companie, este bine de stiut care este nivelul salarial atat la nivel de piata, cat si la nivelul politicii de salarizare a companiei, pentru job-ul dorit. Exista companii care ofera salarii sub media pietei, dar care ofera mariri salariale consistente daca angajatul demonstreaza performanta in primul an de la angajare. De asemenea, sunt companii care oferteaza o remuneratie mai mare decat media pietei, dar care pretind un bagaj bogat de cunostinte si disponibilitatea de a lucra suplimentar.

4. Negocierea salariala depinde substantial de tipul de politica de remunerare a companiei si de ceea ce ofera candidatul din punct de vedere informational si al disponibilitatii de a se mula pe nevoile de business ale companiei.



Citeste si