16 Martie 2010

Angajatorii americani refuza candidatii disponibilizati in criza



Desi rata somajului in SUA a atins cote alarmante, iar companiile intarzie strategiile de creare a noi locuri de munca, cei care inca ofera job-uri prefera sa ignore somerii si sa se orienteze spre candidatii care si-au pastrat joburile in recesiune, potrivit cotidianului de business Wall Street Journal.
“Angajatorii fac oferte celor care au deja un loc de munca, considerand ca acestia sunt cei mai buni profesionisti, din moment ce si-au pastrat job-ul in recesiune, cand peste jumatate din companiile americane operau micsorari salariale si concedii de somaj, spune Ryan Ross, managing partner al companiei de executive search Kaye/Bassman International Corp, citat de WSJ.

Stretegia de a refuza intervievarea candidatilor fara experienta in campul muncii este utila, in special in cazul in care pozitia vacanta nu necesita experienta consistenta in domeniu.

Aceeasi tactica este aplicata si in cazul managerilor, recruiterii considerand ca un manager care a reusit sa conduca compania intr-o economie tulbure merita un job mai mult decat cel care a fost disponibilizat din cauza inchiderii liinilor de business sau a neperformantei.

"Daca o companie a decis sistarea unei parti a activitatii, iar managerul a fost astfel disponibilizat, nu inseamna altceva decat ca acel sef nu a fost suficient de capabil sa isi creasca sanatos afacerea, asa incat criza sa nu ii destabilizeze business-ul", explica Ross.

Charlie Wilgus, managing partner al firmei de executive search Lucas Group, sustine ca un client din sectorul manufacturier a refuzat angajarea unui fost presedinte de divizie la o companie care a decis sa elimine linia de business. “Clientul nu vrea sa angajeze personal care a fost disponibilizat”, afirma Wilgus, citat de WSJ.

Chiar daca angajatorii nu intampina probleme financiare majore,
pretentiile salariale in crestere determina companiile sa tina cont si de piata de forta de munca disponibilizata, o mana de lucru mai ieftina in aceasta perioada.

De exemplu, o companie din domeniul financiar-bancar a scos la concurs 25 posturi de operatori si manageri de proiect, insa seful organizatiei a exclus din start posibilitatea intervievarii disponibilizatilor crizei.“ Cei care si-au pastrat locul de munca au know-how si rezista pe o piata extrem de competitiva”, sustine managerul.

O alta companie de resurse umane, cu 700 de angajati, prefera sa isi intocmeasca o baza de CV-uri separand candidatii inca angajati de someri. "In acest fel, daca un client cere candidati aflati inca in campul muncii, ii putem selecta mai usor. Am avut numeroase astfel de cererei", sustine o sursa din interiorul organizatiei.




Citeste si