6 Iulie 2010

Cum sa primesti salariul dorit?



O piata a fortei de munca turbulenta a rapit posibilitatea de negociere a salariilor, ceea ce nu inseamna insa ca persoanele fara loc de munca, in cautare de slujbe, ar trebui sa accepte prima oferta de salariu, sustine un director executiv, citat de jurnalistii de la cotidianul de business Wall Street Journal.
1. Cerceteaza

Desi nivelul remuneratiei este confidential, iar dificultatea de a afla media salariala in piata pentru o anumita pozitie creste, informatiile pe surse de la prieteni sau cunoscuti devin valoroase. In plus, site-uri specializate ca Salary.com and Payscale.com ofera date despre marjele salariale in functie de pozitia dorita, locatie si nivelul de experienta. De asemenea, angajatorii pot posta valorile castigurilor angajatilor pe site-ul GlassDoor.com.

2. Nu specifica la interviu ce salariu iti doresti

Pe parcursul selectiei la angajare vei fi presionat sa dai detalii despre nivelul salarial avut la slujba anterioara sau despre ce suma iti doresti. Lande Long, expert in recrutare, sugereaza candidatilor sa pastreze aceste informatii pentru sfarsitul interviului de recrutare sau pentru a doua sesiune. Mentinand tacerea asupra nivelului de asteptari va crea impresia de siguranta pe sine, spune recruiterul. Daca intrebarile despre castigul anterior nu pot fi evitate, Long sugereaza sa acordati informatii despre pachetul total, care include si beneficiile extrasalariale.

3. Nu minti


"Nu incerca sa minti in privinta salariului dobandit la job-ul anterior, pentru ca un specialist in resurse umane are suficiente cai de a verifica acest lucru”, afirma Long. Chiar daca primesti oferta salariala, informatiile false transmise cu privire la job-ul anterior pot fi scoase la iveala intr-o verificare de rutina. In acest fel ti-ai putea prejudicial oferta salariala sau chiar pierde definitiv postul pe care urmeaza sa il ocupi.

4. Nu accepta prima oferta a angajatorului

Majoritatea angajatorilor se asteapta ca intervievatii sa inceapa negocierea, spune un recruiter. Daca exista posibilitatea, incearca sa stabilesti o intrevedere cu managerul angajator, si nu cu specialistul in resurse umane. Managerul ar putea fi mai flexibil in abordare, spun recruiterii.



Citeste si