13 Iulie 2010

SUA: Absolventii de matematica si informatica au cele mai mari salarii



Matematica si informatica sunt pilonii de baza in cazul celor mai banoase 15 specializari universitare, potrivit jurnalistilor de la cotidianul de business Wall Street Journal.
“Matematica este decisiva pentru un absolvent care tinteste un pachet salarial peste medie. Daca reusesti sa intelegi stiintele exacte, atunci iti poti negocia un salariu considerabil mai mare decat absolventii de facultati umaniste”, sustine Ed Koc, director de cercetare al NACE.

Ingineria petroliera, ocupanta primul loc in topul celor mai banoase job-uri bazate pe stiinte exacte, aduce un venit anual mediu de peste 83.000 de dolari. Pachetul salarial atractiv se explica prin relatia directa intre resursele din ce in ce mai scazute de petrol si cresterea pretului acestuia, pe de o parte, si de dificultatea exercitarii acestui tip de job, pe de alta.

Specialistii in resurse umane subliniaza insa ca nu orice absolvent de facultate tehnica poate ajunge sa castige aproape 5.000 de dolari lunar. “Pentru absolventii de nivel mediu ofertele nu sunt atat de generoase. Insa traim intr-o lume dinamizata de tehnologie, iar aportul acestor specialisti este vital. Chiar daca criza a afectat si industriile, ei isi gasesc mai repede un job decat practicienii profesiilor liberale”, sustin recruiterii

Inginerii chimisti si inginerii din industriile extractive completeaza topul, acumuland venituri de 65.000, respectiv 62.000 de dolari anual.

Pentru specialistii in programare, salariul mediu anual se cifreaza la 61.000 de dolari, in timp ce leafa angajatilor din stiintele actuariale si absolventii de constructii se ridica la 56.000 de dolari, respectiv 53.199 de dolari anual.

Una dintre explicatiile privind salariile peste medie ale absolventilor de facultati exacte este reprezentata tocmai de numarul mic al acestor absolventi (4%) raportat la numarul licentiatilor din facultatile liberale (16%).



Citeste si