10 Martie 2011

Patru companii vor sa intre in afacerea de 4 mld. de euro a reactoarelor 3 si 4



Un numar de patru companii vor sa participe la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda si au transmis in acest sens scrisori de intentie, a declarat ministrul Economiei, Ion Ariton (foto).

El a afirmat ca au fost depuse patru scrisori de intentie, fara sa nominalizeze companiile, potrivit Mediafax.

Totodata, el a revenit asupra declaratiilor facute la deschiderea Consiliului de Cooperare al Golfului, cand spusese ca Romania intentioneaza sa contruiasca un singur reactor nuclear la centrala de la Cernavoda, aratand ca a comis o greseala.

Astfel, autoritatile vor in continuare sa construiasca doua noi unitati la Cernavoda, conform sursei citate.

Directorul general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan, a declarat, fara sa dea detalii, ca Fondul Proprietatea vrea sa se implice in proiect.

El a mai spus ca participatia Nuclearelectrica la compania de proiect nu va scadea mai jos de 40%.

La finele lunii februarie, Ariton a afirmat ca acordul investitorilor pentru reactoarele 3 si 4 a fost prelungit pana la 31 decembrie 2012, iar in eventualitatea in care nu vor fi gasiti alti parteneri straini, proiectul ar putea fi derulat cu companii romanesti.

Constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda, ale carei costuri sunt evaluate la patru miliarde de euro, este derulata de EnergoNuclear, in care statul, prin producatorul de energie Nuclearelectrica, detine deocamdata participatia majoritara.

Grupurile energetice RWE (Germania), GDF Suez (Franta-Belgia) si Iberdrola (Spania) au anuntat in ianuarie ca se retrag din proiect, motivand incertitudinile economice si privind piata energiei.

Guvernul intentioneaza ca Nuclearelectrica sa ajunga la o participatie minoritara la EnergoNuclear, respectiv de 40%, diferenta urmand ca fie acordata unor potentiali investitori care sa ii inlocuieasca pe cei care au renuntat la proiect.

Centrala de la Cernavoda functioneaza cu doua reactoare din cele cinci proiectate si asigura in prezent aproape 20% din consumul national de energie.



Citeste si