11 August 2011

Sefa Petrom: Vestile NEGATIVE din strainatate au adus ESECUL vanzarii actiunilor



Vanzarea la bursa a 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP) a esuat deoarece chiar dupa inceperea ofertei au aparut vesti negative privind situatia Italiei si Spaniei, la doar cateva zile dupa anuntarea unor factori cu influenta pozitiva, a declarat Mariana Gheorghe, directorul general al companiei, conform Mediafax.

"Cu o saptamana inainte de a pleca in road-show-ul pentru aceasta tranzactie au fost doua-trei vesti as spune eu bune, care intr-un mediu atat de volatil cum este piata internationala acum puteau sa dea curaj oricui sa intre intr-o astfel de tranzactie. Este vorba de un element de confort pe partea deciziei Greciei de a aproba un program de austeritate (...) si, in aceeasi perioada, Romania a fost ridicata la gradul de investment grade de agentiile de rating, lucru care era un sprijin intr-o astfel de tranzactie. Al treilea element era situatia companiei, a actiunilor pe care incercam sa le promovam, aveam rezultate bune, pretul la titei era bun", a declarat Gheorghe.

Ea a adaugat ca, din pacate, imediat dupa inceperea ofertei a aparut pe pietele de capital ingrijorarea legata de situatia Italiei si Spaniei, iar sentimentele pozitive care ar fi putut fi capitalizate in derularea ofertei au devenit "mai palide".

In aceste conditii, seful OMV Petrom a aratat ca elementele care au influentat negativ derularea ofertei au fost evolutia pietelor internationale si schimbarea asteptarilor investitorilor.

"Daca un discount de 2-3%, poate cu datele pozitive de care vorbeam, putea sa fie suficient intr-un mediu international sa zicem neutru, nu neaparat favorabil, intr-un mediu tensionat (...) nu mai era suficient acest discount", a mai spus managerul.

Oferta, derulata in iulie, a esuat deoarece investitorii au subscris mai putin de 80% din titluri si va fi reluata, probabil anul viitor.

Oferta ar fi fost cea mai mare din istoria Bursei de Valori Bucuresti si s-a derulat printr-o metoda noua pe piata de capital din Romania, pretul final urmand sa fie anuntat abia la inchidere. Statul a anuntat la inceput, un pret maxim de 0,46 lei/titlu, iar cu cateva zile inainte de sfarsitul ofertei a stabilit un pret minim de vanzare, de 0,3708 lei/titlu.

Intermediarii ofertei au propus un pret minim de 0,33 lei/actiune, cu 13% sub cotatia bursiera a actiunilor de la momentul respectiv, insa Executivul nu a fost de acord cu aceasta valoare.

Presedintele Traian Basescu a declarat la 26 iulie ca a fost un esec faptul ca pachetul de 9,84% din actiunile OMV Petrom nu a fost vandut, dar ca decizia de a nu vinde sub pretul cerut a fost una politica, un semnal ca Romania nu este de vanzare la "pret de scrap".

Compania OMV Petrom este controlata de grupul austriac de petrol si gaze OMV, care detine 51,01% din actiuni. Printre ceilalti actionari se numara Ministerul Economiei, cu 20,63% din titluri, si Fondul Proprietatea (FP) - 20,11%.

Sursa foto: Petrom



Citeste si