19 Octombrie 2011

Insolventa imbraca haine noi in 2012: Mai multe reorganizari, mai putine falimente



Cererile de intrare in insolventa ale companiilor vor continua si in 2012, dar, spre deosebire de ultimii ani, vor fi mai multe reorganizari judiciare decat falimente, a declarat Rudolf Paul Vizental, senior partner la Casa de Insolventa Transilvania (CITR).

"Si in anul 2012 vom vorbi despre insolventa, dar mai mult de reorganizare decat de falimente. Suntem mult peste media europeana la firmele intrate in insolventa si avem un numar extrem de redus de reorganizari de succes", a spus Vizental, citat de Mediafax.

El a afirmat ca, de multe ori, companiile romanesti declanseaza tardiv procedura insolventei, ceea ce face foarte dificila reorganizarea.

Potrivit lui Vizental, nici administratorii judiciari nu au experienta necesara si, in cazul lor, exista de multe ori un conflict de interese, atunci cand sunt si lichidatori.

"In Franta nu poti fi in acelasi timp si administrator judiciar si lichidator. Este ca si cum ai fi si medic si antreprenor de pompe funebre", a mai spus reprezentantul CITR.

El a vorbit si despre preocuparea excesiva a bancilor pentru reesalonarea creditelor, considerand-o un "un mecanism orb" care duce la "rostogolirea" datoriilor companiilor.

"Nici statul nu are masuri de sustine a societatilor aflate in insolventa. Societatile de constructii s-ar putea reorganiza mult mai usor daca ar putea participa la licitatii ca si societatile sanatoase", a mai spus Vizental.

Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), in primele noua luni ale anului un numar de 13.984 de firme au intrat in insolventa, cu aproape 10% mai putine fata de aceeasi perioada din 2010, iar in acelasi interval 16.474 de societati si-au suspendat activitatea, in scadere cu 72,25%.

Anul trecut numarul insolventelor a ajuns la 21.692, putin peste nivelul inregistrat in 2009, cand 19.894 de companii au intrat in incapacitate de plata.



Citeste si