Investitiile in domeniul energiei regenerabile sunt la fel de riscante precum erau imobiliarele in urma cu cativa ani, este de parere Dinu Patriciu, cel mai bogat roman.

Omul de afaceri, care a investit pana in prezent in doua companii din sectorul energiei regenerabile – o fabrica de celule fotovoltaice in Cardiff, Marea Britanie, si una in Olanda, care produce turbine eoliene -, spune ca este mai degraba interesat de domeniile energiei neconventionale, cum sunt gazul de sist sau hidrocarburile. Acesta a afirmat ca energia eoliana ar putea fi urmatorul bubble economic care se va sparge, la fel cum s-a intamplat in perioada 2007 - 2008 cu sectorul imobiliar.

Am un sfat pentru oamenii de afaceri. Nu va bagati in domeniul energiei eoliene. Va disparea aceasta moda - a ecologistilor, a oamenilor de afaceri, a bancherilor care zic hai sa punem elici pe toate dealurile care sa omoare pasarile", a explicat Patriciu, in cadrul unui eveniment organizat de Forbes Romania.

Miliardarul spune ca statul nu poate subventiona pentru mult timp energia eoliana si solara si ca tarile cele mai indatorate vor renunta primele la subventii. Patriciu a mentionat ca, potrivit unui studiu realizat de Financial Times, cea mai scumpa energie din lume este cea nucleara, urmata de cea eoliana si de cea solara, in timp ce la polul opus se afla hidrocarburile.

“Subventionarea energiei regenerabile (prin certificate verzi – n.r.) reprezinta bani aruncati de stat pe spatele consumatorilor. Atata timp cat planeta ne ofera resurse ieftine, fara sa o ravasim prea mult, atunci sa le folosim si dupa dupa aceea sa ne gandim si la energia regenerabila”, a aratat omul de afaceri.

Dinu Patriciu a adaugat ca piata spot a gazelor naturale incepe sa capete o pondere mai mare in comertul mondial si ca astfel se va desprinde dependenta gazelor de pretul petrolului si de conductele de gaze aflate in proprietatea diferitelor state.

Potrivit unui studiu realizat de firma de consultanta Ernst&Young, eolienele urca Romania in topul celor mai atractive tari pentru investitiile in energia verde.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
O tara vrea sa construiasca o „baterie” uriasa subterana
Setari Cookie-uri