7 Decembrie 2011

Erbasu, FPSC: Investitiile prevazute in bugetul de stat pentru 2012 sunt insuficiente



Fondurile alocate investitiilor prevazute in bugetul de stat pentru anul viitor sunt insuficiente si trebuie suplimentate cu ocazia rectificarilor, afirma Cristian Erbasu, presedintele Federatiei Patronatelor Societatilor din Constructii (FPSC), citat de Mediafax.

"Constructiile sunt principalul beneficiar al fondurilor alocate investitiilor, iar cresterea sumelor alocate de la buget pentru investitii de la 35,4 miliarde lei in acest an la 37,8 miliarde lei in 2012 este insuficienta", a declarat Erbasu, intr-o conferinta de presa.

El a afirmat ca bugetul trebuie sa fie bine structurat si bine fundamentat.

"Fara acest buget putem discuta de mariri de salarii si pensii inca o suta de ani de-acum inainte. Prin investitii, cei care deruleaza aceste proiecte platesc taxe si impozite", a spus Erbasu.

Presedintele FPSC a adaugat ca fondurile de investitii pentru constructii ar trebui sa fie majorate cu 10-20% in 2012. "Un an este bun, nu daca s-a terminat bine, ci daca il pregatesti bine pe urmatorul", a continuat Erbasu.

Potrivit sursei citate, programele initiate de autoritati, precum cel de dezvoltare a infrastructurii de termoizolari Prima Casa sau Casa Verde nu pot avea eficienta scontata daca bugetele sunt insuficiente, iar banii nu vin la timp.

Pe de alta parte, investitorii privati nu sunt interesati de proiecte in parteneriat public-privat sau cu fonduri europene, in lipsa unei stabilitati financiare pe termen lung.

El a aratat totusi ca "a simtit" din partea unor politicieni "o oarecare atentie catre zona patronala", incercandu-se un echilibru intre solicitarile patronilor si cele ale sindicatelor.

Erbasu anticipeaza o crestere a sectorului constructiilor in 2012, sustinuta in principal de lucrarile de infrastructura. "In momentul cand incepi investitiile private, inseamna ca iesim din criza", a spus el.

Reprezentantul FPSC a mai spus ca principalele probleme cu care se confrunta constructorii sunt decapitalizarea generata de lipsa contractelor si sumele neincasate de la beneficiari, dar si cadrul legislativ care nu ne favorizeaza in perioada actuala.



Citeste si