Companiile vor plati la 1 ianaurie cu 5% mai mult pentru gazele naturale, din cauza cresterii pretului gazelor importate, iar tarifele pentru populatie vor ramane nemodificate, a anuntat Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), potrivit Mediafax.
"Comitetul de reglementare ANRE a aprobat mentinerea preturilor finale reglementate aferente consumatorilor casnici si producatorilor de energie termica, numai pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica, in centralele de cogenerare si in centralele termice, destinata consumului populatiei si cresterea in medie cu circa 5% a preturilor finale reglementate aferente consumatorilor non-casnici, cu exceptia producatorilor de energie termica, pentru cantitatea de gaze naturale utilizata la producerea de energie termica in centralele de cogenerare si in centralele termice care este destinata consumului populatiei, incepand cu data de 1 ianuarie 2012", potrivit ANRE.

Cresterea pretului gazelor pentru companii este motivata de avansul tarifului gazelor importate pretului gazului din import de la 138,88 lei/MWh, la 149,54 lei/MWh, precum si de un consum estimat in urcare in perioada ianuarie-martie 2012, fata de octombrie-decembrie.

Companiile si populatia platesc tarife diferite la gazele naturale, in functie de un cos, compus din gaze din productia interna, gaze importate si gaze din depozitele de inmagazinare. Gazele produse in Romania sunt de circa doua ori mai ieftine comparativ cu cele importate din Rusia.

Cosul pentru companii este compus in proportie de 67% din gaze produse in Romania si 33% din gaze de import, in timp ce cosul destnat populatiei are 91,5% gaze din productia interna, iar diferenta din import.

Pentru acest an, Guvernul s-a angajat in fata FMI sa creasca preturile pentru consumatorii industriali in doua etape, respectiv iunie-iulie si trimestrul IV. Astfel, pretul gazelor naturale pentru consumatorii non-casnici a crescut in iulie cu aproape 10%, iar de la 1 octombrie a fost majorat cu inca 8%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri