Din pasiune pentru copii si din dorinta de ajuta la crearea unui sistem educational cat mai profesionist, doua antreprenoare, Fabiola Hosu si Luminita Macsim, vor deschide anul viitor o scoala privata in zona Pipera din Capitala. Cele doua detin din 2003 si gradinita privata Little London. Afla mai multe despre proiectul pe care il au in plan cele doua.
Fabiola Hosu (foto) este in acelasi timp si profesoara, iar Luminita Macsim se caracterizeaza ca „un fost angajat dificil al multor companii si un antreprenor inca din vremea studentiei in domeniul imobiliar”.

Cele doua reprezinta Fundatia Tara Minunilor si au deschis o gradinita privata cu o capacitate de 50 de locuri in zona Piata Victoriei, denumita initial Gradinita Wonderland.

“Povestea a inceput acum 8 ani, in 2003, cu intalnirea dintre noi doua intr-un parc. Luminita voia sa plece in Noua Zeelanda, sa emigreze si eu urma sa ii dau ore de limba engleza. Era la acea vreme ingrijorata pentru viitorul fetitei ei, fapt care a devenit si unul din motivele pentru care am inceput acest proiect. Proiectul a inceput cu 3 copii, unul al ei si alti doi ai unor prietene”, povesteste Fabiola Hosu, director educational si actionar Gradinita Little London Pipera.

Investitia initiala a fost de 60.000 de euro in primii doi ani de activitate ai gradinitei. Ulterior, cele doua au mai investit 300.000 euro in gradinita Little London.

Banii au fost investiti din surse proprii si din veniturile agentiei imobiliare detinute de Luminita Macsim.

Gradinita Little London functioneaza ca o asociatie non-profit, tot ce inseamna excedent merge investit pe acelasi obiect de activitate.

“Business-ul a crescut destul de greu, pentru ca domeniul in general aduce rezultate dupa un timp indelungat, nu imediat. In 2007, cand am atins capacitatea maxima de acolo am deschis si locatia din Pipera si o data cu ea scoala primara Little London. La un moment dat scoala primara s-a despartit ca business de gradinita si a trecut intr-o locatie noua, functionand in prezent sub patronajul altei fundatii”, a spus Luminita Macsim, director operational si actionar la Gradinita Little London Pipera.

In cladirea inchiriata din Pipera invata in prezent 120 de copii, cu varste de la 1 an si 8 luni la 7 ani.

“Cu cat mai devreme este adus copilul la gradinita, cu atat este mai bine. Niste profesori la clasa care stiu ce inseamna dezvoltarea copilului, care stiu ce inseamna dezvoltarea creierului, care stiu cum sa ofere pentru grupa respectiva sunt foarte importanti”, a explicat Fabiola Hosu.

Taxele de scolarizare in cadrul gradinitei Little London Pipera variaza de la 325 euro/luna la 620 euro/luna.

“O zi de gradinita poate fi diferita pentru doi copii. Parte de dimineata poate fi relativ aceeasi, insa partea de dupa-amiaza poate sa fie diferita in functie de cluburi, unii putand sa-si aleaga ora de pictura, de citit ,de arte artiale, si altele, in functie de optiunile lor”, a explicat aceasta.

In gradinita predau 20 de profesori, in mare parte in limba engleza.

Majoritatea copiilor din institutie sunt romani, insa, de-a lungul existentei, cursurile gradinitei Little London au fost urmate si de copii americani, englezi, francezi, polonezi, japonezi, africani, chinezi, coreeni, turci.

“Sunt pregatiti ca mai departe, sa poata fata face atat sistemului din Romania, cat si unui sistem international.Dupa ce termina gradinita, copii stiu sa citeasca in engleza, sa vorbeasca nu doar la nivel conversational, chiar la nivel avansat”, a adaugat Fabiola Hosu.

Cele doua antreprenoare vor deschide incepand din anul scolar o scoala private in vecinatatea gradinitei Little London, care va purta numele "Scoala Little London Pipera".

“Scoala va fi deschisa in septembrie 2012, autorizata anterior, si va incepe cu clasa 1 si cu clasa pregatitoare, urmand sa aiba o capacitate de 36 locuri. Planurile de extindere sunt pentru doua clase pe nivel de varsta si 10 clase. In total, vor fi 120 de copii pe ciclu primar (clasele 0-4), aceasta fiind prima etapa a proiectului nostru”, a explicat Luminita Macsim.

Fabiola Hosu si Luminita Macsim isi doresc pentru viitor sa continue proiectul si cu ciclul gimnazial (clasele 5-9).

“Acest lucru va deveni posibil dupa ce primul ciclu primar va fi absolvit. Scoala va presupune o investitie mai mare pe primii 2 ani, probabil va fi suma initiala investita cu sustinerea financiara pe urmatorii ani scolari, unul sau doi, in functie de cum va creste si cum va fi solicitata, ca si cerere din partea parintilor. In principiu, investitia pe un proiect integral inseamna undeva la 500.000 euro in doi ani scolari”, a explicat Macsim.

In scoala vor preda profesori cu calificare atat in sistemul traditional, cat si international.

“Pentru scoala am gandit un sistem care implica asigurarea pe fiecare nivel de varsta al copilului a unei echipe de minimum 3 oameni care sa asigure curriculum romanesc, sistem international si eventual limba engleza intensiv predata in scoala. Vom incerca sa avem un profesor la 12 copii, iar la 10 clase vor fi probabil 30 de profesori. Este foarte important sa existe aceasta continuitate de sistem, vrei sa vezi pana la urma profilul de copil care termina la tine tot ciclul”, a adaugat Luminita Macsim.

Despre avantajele sistemului de invatamant privat, Fabiola Hosu afirma ca "intr-o scoala privata cred ca se pune accentul pe modul in care ajungi la aceleasi obiective, sunt foarte multe resurse, structura foarte mare, conectarea de concepte si activitati, multa planificare. Cred ca in sistemul de stat birocratia foarte mare omoara mult din timpul alocat planificarii".


Sursa cover foto : flickr.ro
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri