Vanzarile din piata de arta au crescut cu 71% anul trecut, la 14,56 milioane euro, in conditiile in care coeficientul de succes la adjudecare a fost in medie de 43%, potrivit indexului independent al pietei de arta realizat de Tudor Art.
In 2010, vanzarile pietei de arta din Romania s-a ridicat la 8,5 milioane euro.

Anul trecut, coeficientul de succes la licitatii a fost de 43%, avand in vedere cele 3.000 de lucrari adjudecate dintr-un total de aproape 7.000.

In 2010, coeficientul de succes a fost usor mai mic, de 39%, fiind adjudecate 2.532 de lucrari dintr-un total de 6.449.

"Aplicarea unor politici mai agresive de marketing pe piata de arta romaneasca a determinat evidente cresteri ale capitalului financiar investit in arta, dar si prima scadere a numarului artistilor noi adusi in licitatiile de arta (-3,8% in 2011, fata de +18% in 2007)", se arata in raportul Tudor-Art.

Pentru 2011, primii 5 artisti din top 100, cu 4,42% din total lucrari adjudecate, au facut circa 38% din cifra anuala de afaceri a intregii piete romanesti de arta.

Indexul independent al pietei de arta, Tudor-Art, monitorizeaza on-line vanzarile publice de arta, realizate in licitatii organizate de casele din Romania (Alis, Ara Art, Artmark, Goldart, Monavissa, Quadro si, in trecut, Him si Pogany) si vanzari oficiale, comunicate de galerii de arta: Colors Art Gallery, Artexpert Gallery.

Continutul datelor acopera perioada 1995-2011 si se updateaza zilnic. Independenta indexului Tudor-Art consta in obiectul de activitate unic, fara nicio implicare directa sau indirecta in comercializarea operelor de arta, pozitie conforma cu deontologia impusa de organismele internationale in domeniu.

Informatiile monitorizate se refera strict la lucrari de arta realizate de artisti romani si straini, comercializate in vanzari publice si oficiale, organizate pe teritoriul Romaniei: pictura, sculptura, desen-gravura-grafica.
Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri