CNAS va modifica documentatia licitatiei pentru dosarele electronice de sanatate

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate va modifica documentatia licitatiei pentru sistemul IT de gestionare a dosarele electronice de sanatate ale pacientilor, contract estimat la 162,3 milioane lei (37,3 milioane euro), in urma unei decizii a CNSC din 22 decembrie, care a admis patru contestatii, informeaza Mediafax.

"Admite contestatiile SAP Romania, Mobius Solutions, Dacar Consult Expres si Key Finance Corporation. Obliga CNAS la continuarea procedurii de atribuire, in maxim 5 zile de la primirea deciziei, prin modificarea documentatiei de atribuire (...) si cu decalarea corespunzatoare a termenului limita de depunere a ofertelor, respectiv cu asigurarea unui termen de intocmire a ofertei de minim 44 zile, incepand de la data publicarii in SEAP a modificarilor", se arata intr-o decizie a Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) publicata pe pagina web a institutiei.

Licitatia a fost contestata si de societatea Common SRL Bucuresti si subsidiara din Cehia a companiei americane Hewlett-Packard (HP), care ulterior au retras cererile.

Prin cererile inaintate, cele patru firme au solicitat CNSC anularea, in parte, a documentatiei de atribuire, obligarea autoritatii contractante la refacerea ei cu respectarea legislatiei si suspendarea procedurii de atribuire pana la solutionarea contestatiei, precum si anularea procedurii de atribuire, in cazul in care se constata abateri grave de la prevederile legislative ce afecteaza procedura.

In a doua parte a lunii noiembrie 2011, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) a reluat licitatia pentru realizarea sistemului IT care va gestiona dosarele electronice de sanatate ale pacientilor, dupa ce prima procedura de achizitie a fost anulata in 22 septembrie.
Motivul anularii a fost reprezentat de "abateri grave de la prevederile legislative", care ar fi afectat procedura de atribuire sau ar fi facut imposibila incheierea contractului, se precizeaza intr-un anunt publicat pe e-licitatie.ro.

"Procedura de achizitie se anuleaza in conformitate cu prevederilor din OUG 34/2006, ca urmare a deciziei CNSC prin care dispune anularea procedurii de atribuire pentru imposibilitatea remedierii documentatiei de atribuire", se mentiona in anunt, care nu preciza cine a contestat licitatia sau motivul demersului.

Datele disponibile pe pagina web a CNSC arata ca licitatia a fost contestata de Frontal Communication si Key Finance Corporation.
"Ia act de renuntarea la contestatia inaintata de catre Frontal Communication. (...). Admite contestatia Key Finance Corporation si, pentru imposibilitatea dispunerii unor masuri de remediere, anuleaza procedura de atribuire", se precizeaza intr-o decizie a institutiei din 16 septembrie.

Primul anunt de participare pentru licitatia privind sistemul IT a fost publicat de CNAS in 4 august. Termenul initial pentru deschiderea ofertelor a fost programat pentru 20 septembrie.

La 15 zile de la publicarea anuntului de participare, CNSC a suspendat licitatia.

"Procedura de atribuire a contractului a fost suspendata pana la solutionarea pe fond a contestatiei, se preciza intr-un anunt publicat pe site-ul www.e-licitatie.ro, care nu facea referire la cine a depus contestatia sau motivul demersului.

Potrivit celui de-al doilea anunt de participare, cea mai mare parte a cheltulielilor pentru realizarea sistemului IT va avea ca destinatie cumpararea de aplicatii informatice si licente - 98,1 milioane lei, fara TVA, se arata in caietul de sarcini.
La licitatie pot participa firme care au inregistrat, in ultimii trei ani, o cifra de afaceri medie egala cu valoarea bugetului alocat pentru contract, respectiv 130,91 milioane de lei, fara TVA.

Ofertantii vor depune o garantie de participare de 2,62 milioane lei, la care se adauga una de buna executie reprezentand 5% din valoarea fara TVA a contractelor subsecvente.

Conditiile enumerate au fost solicitate si in cadrul primei proceduri de atribuire.

Finantarea proiectului CNAS va fi asigurata din fonduri europene, se mai spune in caietul de sarcini.

Viitorul sistem IT care va gestiona dosarele electronice de sanatate ale pacientilor va fi conectat la sistemul informatic unic integrat al CNAS, care administreaza fondul national unic de asigurari sociale de sanatate.

"Prin acest proiect se doreste trecerea la forma electronica a dosarului de sanatate al pacientului prin intermediul careia cetatenii Romaniei vor beneficia de un nivel mai ridicat al calitatilor serviciilor medicale", se mai spune in document.

Introducerea noului sistem IT va avea ca efect prezentarea intr-o maniera consolidata a tabloului clinic al pacientilor asigurati si furnizarea informatiilor necesare in adoptarea politicilor de sanatate in Romania.

"Numarul de potentiali beneficiari ai sistemului este dat de numarul total de persoane beneficiare ale pachetelor de servicii inscrise pe listele medicilor de familie, care se ridica la 20,455 milioane la 30 iunie 2010", se mai spune in caietul de sarcini.

Sistemul va permite cadrelor medicale accesul la o baza de date completa asupra istoricului medical al pacientilor consultati si vor putea sa evite erorile de diagnostic sau repetarea unor analize.

De asemenea, acestia vor avea posibilitatea de a lua decizii medicale in cunostinta de cauza, avand o vedere de ansamblu a tabloului clinic al bolnavului derulat pe mai multi ani.

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri