Producatorul de lactate TRD-Tnuva Romania Daires si TRM-Tnuva Romania Milk, o alta firma din grup, specializata in cresterea bovinelor, au inregistrat pe 6 ianuarie, la Tribunalul Ilfov, doua cereri de insolventa.

"Solutionarile au fost programate, in cazul TRM-Tnuva Romania Milk, pe 24 ianuarie, iar in cazul TRD-Tnuva Romania Daires, pe data de 21 februarie. Au facut, in ambele dosare, cerere de preschimbare a termenului de judecata, dar ambele cereri au fost respinse pe 10 ianuarie. In concluzie, cererile de insolventa vor fi judecate pe 24 ianuarie, respectiv pe 21 februarie", a declarat agentiei Mediafax Alma Manuela Ciornei, purtatorul de cuvant al Tribunalului Ilfov.

Tnuva Romania Daires a incheiat in 2006 un contract de credit garantat pana la 25,3 milioane de euro cu BRD, Banca Romaneasca si National Bank of Greece.

La finele lui 2010, datoriile totale ale Tnuva Daires insumau aproape 426 milioane de lei (peste 100 milioane euro), potrivit datelor de la Ministerul Finantelor. Firma a avut in 2010 o cifra de afaceri de 71,8 milioane de lei (17 milioane de euro) si pierderi nete de 64 de milioane de lei (15 milioane de euro).

In 2009, afacerile companiei erau de aproape 90 de milioane de lei (21 milioane euro), iar pierderile nete depaseau 95 de milioane de lei (22,6 milioane de euro).

Intr-un singur an, respectiv 2010, producatorul de lactate a disponibilizat aproape 130 de angajati, ajungand sa inceapa anul 2011 cu o organigrama de 165 de persoane, reise din datele de la Ministerul Finantelor.

Cealalta firma din grup care a solicitat intrarea in insolventa, TRM-Tnuva Romania Milk, cumulase la sfarsitul lui 2010 datorii de peste 52,3 milioane de lei (12 milioane euro) si avea pierderi nete de 9,4 milioane de lei (2,2 milioane de euro), la o cifra de afaceri de 6,6 milioane de lei (aproape 1,6 milioane euro).

Citeste si:

Tnuva si-a anuntat furnizorii la inceputul acestei saptamani ca a intrat in insolventa, potrivit jucatorilor din piata de retail alimentar.

Ziarul de business Globes cita, in luna noiembrie a anului trecut, surse potrivit carora Tnuva ia in calcul retragerea de pe piata din Romania din cauza pierderilor "masive" si ca operatiunile vor fi inchise daca nu se va gasi un cumparator.

Potrivit Globes, Tnuva a investit din 2005 aproximativ 300 milioane sekeli (60 milioane euro) in Romania, iar retragerea de pe piata este una dintre primele chestiuni de care se va ocupa noul presedinte al companiei.

Tnuva a intrat in Romania in parteneriat cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care a finantat operatiunile locale ale grupului cu 15 milioane euro. Globes nota ca Tnuva a fost afectata sever de efectele crizei mondiale in Romania, compania reusind cu greu sa concureze cu importurile de lactate mai ieftine. Totodata, productia Tnuva Romania era cu 50% mai scumpa decat a lactatelor romanesti, potrivit ziarului israelian.

In iulie 2008, grupul israelian a cumparat participatiile minoritare la Tnuva Romania Dairies pentru 60,7 milioane sekeli (12 milioane euro), preluand integral subsidiara locala.

Tnuva a inchis in luna martie 2011 ferma de vaci de la Adunatii Copaceni, deoarece nu era profitabila. Ferma asigura 25% din materia prima a fabricii de lactate Tnuva de la Popesti Leordeni. Conducerea companiei preciza atunci ca fabrica primeste suficienta materie prima de la furnizorii din afara grupului.

Ferma fusese cumparata de Tnuva cu un milion de euro si modernizata ulterior.

Sursa imagine:
Compania