Energia regenerabila va trebui ca intr-un termen scurt sa nu mai depinda de sprijinul acordat de stat, intrucat companiile care investesc in acest domeniu sunt "rasfatate" ca urmare a sprijinului primit de la autoritati, a declarat Valentin Mircea, vicepresedinte al Consiliului Concurentei.

"Energia regenerabila trebuie sa devina autosustenabila cat mai curand posibil. Companiil care primesc ajutor de stat sunt rasfatate", a afirmat Mircea, la un seminar pe tema energiilor regenerabile, noteaza Mediafax.

In Romania sunt instalate unitati eoliene de productie a energiei de 980 MW, capacitate care s-ar putea dubla in acest an.

Potrivit vicepresedintelui Consiliului Concurentei, Romania are nevoie de o strategie energetica stabila pe termen lung.

"Energia este un domeniu in care investitiile se fac pe termen lung. Romania are o strategie energetica, dar care se tot schimba. Este o lipsa de incredere fata de stabilitatea strategiei energetice din partea mediului de afaceri", a mai spus Mircea.

Productia de energie electrica din surse regenerabila este sprijinita prin sistemul de certificate verzi, acesta fiind motivul pentru care multe companii au investit sau intentioneaza sa investeasca in acest domeniu.

Producatorii de energie din surse regenerabile castiga de doua ori, odata prin vanzarea enegiei, iar apoi prin comercializarea certificatelor verzi.

Certificatele sunt emise de operatorul sistemului national de transport al electricitatii Transelectrica (TEL), care le aloca producatorilor de energie din surse alternative.

Ulterior, companiile care primesc certifictele le vand, intrucat furnizorii de electricitate sunt obligati sa le cumpere in cote anuale.

Potrivit estimarilor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), consumatorii de electricitate din Romania vor plati aproximativ 10 miliarde de euro in plus la facturi pana in anul 2020 pentru sprijinirea investitiilor in energii regenerabile.

Cel mai mare impact va fi resimtit in 2016-2017, cand consumatorii ar putea ajunge sa plateasca pentru energie cu pana la 30% mai mult. In 2012 pretul ar urma sa urce cu 2,5%, potrivit ANRE.

Ajutorul de stat prin certificate verzi se acorda electricitatii produse in hidrocentrale cu o putere instalata de pana la 10 MW, centrale eoliene, fotovoltaice, in unitati pe biomasa, biogaz, biolichide.

De asemenea, beneficiaza de aceasta schema de spijin si centralele care utilizeaza gazul rezultat din procesarea deseurilor.

Piata certificatelor verzi ar urma sa se tripleze in 2012 si sa treaca de 300 milioane de euro, ca urmare a avasnului puternic al productiei de electricitate din surse regenerabile.

Certificatele verzi se tranzactioneaza la pretul maxim, de 55 de euro, pentru ca oferta este inferioara cererii. Pretul minim al unui certificat verde de 27 de euro.

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â. ├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri