Un business in care tonul il da si vremea, nu doar vremurile: Starea afacerilor din agricultura

La sfarsitul anului 2010, sectorul agricultura a inregistrat o cifra de afaceri de 11,9 mld. lei si un profit operational de 950 mil. lei, in crestere fata de 2009 cand in sector s-a inregistrat o cifra de afaceri de 10 mld. lei si un profit operational de 441 mil. lei, potrivit datelor din cel mai recent studiu ICAP Romania.

Studiul ICAP se concentreaza pe analiza evolutiei performantelor financiare la 2010 fata de 2009 ale ompaniilor a caror activitate principala este cea de cultivare a plantelor. Pentru analiza indicatorilor financiari au fost luate in considerare 7.076 reprezentand companiile care au inregistrat cel putin 3 de activitate.

Numarul companiilor care au declarat ca activitate la sfarsitul anului 2010 “ Agricultura” era de aproximativ 9.800. In decembrie 2010, numarul angajatilor din Sectorul Agricultura a inregistrat o foarte usoara scadere comparativ cu anul 2009, de la 44.364 , la 43.159 in 2010. Profitabilitatea pe angajat la sfarsitul anului 2010 era de 11.766 lei, iar productivitatea pe angajat era de 227.322 lei.

Adrian Marcu, credit risk consultant specializat pe agricultura in cadrul ICAP Romania, a prezentat pentru Wall Street.ro, starea businessului din domeniu ca risc si ca potential de dezvoltare.

Ratingul de risc arata o inrautatire in sector

Studiul companiei arata ca in ceea ce priveste ratingul de risc situatia s-a inrautatit in acest domeniu, multe din companiile studiate fiind retrogradate cu peste 2 clase. Cea mai mare parte a firmelor studiate au ramas in aceeasi clasa de risc, insa din nefericire cea mai mare parte din acestea erau oricum clasate intr-o zona cu risc sporit.

Potrivit datelor din studiul citat, din totalul firmelor analizate 33% au cunoscut deteriorari ale categoriei de risc, iar 27% au scazut chiar cu doua clase pe scala riscului. Doar 26% si-au imbunatatit categoria de risc. 41% din companii isi mentin clasa de risc, insa peste 85% din acestea prezinta un risc sporit.

Bineinteles, in domeniu sunt si mari performeri, toate companiile mari din domeniu avand profit operational,insa numarul acestora este foarte mic.

Astfel, peste 88,8% din companiile care activeaza in domeniu sunt jucatori micro, pe piata existand doar 15 firme mari, adica 0,25%. Afacerile mici reprezinta 9,88% din numarul firmelor, iar business-urile medii reprezinta 1,07% din numarul total al companiilor din domeniu.

Datoriile curente se platesc in medie in 252 de zile

Intr-un mediu compus preponderent din jucatori mici, problemele de cash flow din sector sunt extreme de sensibile.
La sfarsitul anului 2010, in medie, companiile isi incasau creantele in 143 de zile, perioada similara cu cea a anului 2009 si isi achitau datoriile curente in 252 de zile.

De asemenea, in 2010, 36,48% dintre companii au inregistrat valori negative ale surselor proprii de finantare, iar 40% dintre companii au inregistrat valori ale gradului de indatorare mai mari decat media inregistrata de sector.

Micro-companiile sunt cele mai putin performante in ceea ce priveste gradul de indatorare, iar companiile mari sunt cele mai performante.

Potentialul de crestere este foarte mare

In ciuda inrautatirilor, domeniul in sine este, insa, unul in crestere ca volum total al afacerilor, iar potentialul este in continuare foarte mare.

“Este in continuare un domeniu care va creste, dar investitorii au nevoie sa isi ia mult mai multe masuri de precautie, pe langa asigurarea de creante, care poate daca acum un an acoperea 100 de posibili parteneri, acum sunt mai putine firme care sa aiba ratingul de risc la un nivel care sa permita asigurarea”, a explicat Marcu.

De asemenea, analistii spun ca firmele care doresc sa investeasca in domeniu apeleaza la servicii de preventie. “Foarte multe companii ne cer sa facem rapoarte pentru fiecare client de-al lor in parte”, spune Marcu.

In ciuda acestui fapt insa potentialul de dezvoltare al sectorului este urias. “In Romania exista 14 milioane de hectare de teren agricol din care doar 9 milioane reprezinta suprafata exploatata”, a declarat consultantul ICAP.

Potrivit datelor companiei, in topul absorbtiei de subventii pentru investitii este Administratia Nationala a Imbunatatirilor Funciare, cu 530 milioane de lei. Jucatorul privat care a absorbit cele mai multe fonduri este Cotnari Sa cu 46 milioane lei, sub forma subventiilor pentru investitii.

Comasarea terenurilor, o mare problema in domeniu

Investitorii care sunt interesati de acest domeniu intampina mari probleme legate de comasarea terenurilor, existand multi proprietari al unor parcele de mici dimensiuni.

O alta problema a sectorului este imbatranirea populatiei. “45% din proprietarii de teren agricol din Romania au peste 65 de ani”, spun reprezentantii ICAP.

Tehnologizarea redusa este o alta problema importanta din domeniu, doar 20% din suprafata agricola exploatata fiind irigata, spre exemplu.

Cum arata investitiile strainilor din domeniu?Datele ICAP arata ca italienii detin 3% din suprafata agricola exploatata din Romania, fiind principali investitori straini din domeniu. Italienii sunt urmati de danezi si olandezi, fiecare cu cate 1,5% din suprafata agricola.

Sectorul este unul in crestere cu potential foarte mare, insa contextul economic global si cel din Romania nu ajuta prea mult si duce la un risc mai mare, spune Adrian Marcu. In plus, domeniul este si unul foarte expus factorilor naturali, ceea ce face ca gradul de predictibilitate din industie sa fie mai mic.

“Spre exemplu, daca nu a plouat unele plante trebuie recultivate, iar ultimele luni din Romania, in care nu au fost precipitatii este foarte posibil sa aiba un impact negativ pentru unele culturi”, conchide Marcu.

Sursa foto: maya picture, freedigitalphotos.net


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri