Bursa Romana de Afaceri a fost lansata oficial marti, avand ca tinta sprijinirea antreprenorilor, uneori "stransi cu usa de banci”, care vor sa gaseasca un partener pentru a fuziona, a-si dezvolta, sau chiar pentru a-si vinde afacerea.

Bursa Romana de Afaceri (Rbex) este o platforma de intermediere si consultanta in afaceri, care faciliteaza investitiile private de capital si realizarea de parteneriate de afaceri.

Seful si actionarul majoritar al Rbex este Valentin Preda, fostul manager general al Upground, companie cu afaceri in imobiliare care in 2008 a fost vanduta catre o subsidiara a Deutsche Bank pentru suma record in Romania de 340 milioane euro.

Preda a renuntat la afacerile imobiliare in 2008, ulterior intrand in piata de consultanta.

Eram sunat constant de prieteni, parteneri de afaceri care ma intrebau daca stiu pe cineva, un investitor dispus sa investeasca bani intr-o afacere. Am decis sa lansez proiectul tocmai pentru a muta acest tip de discutii dintre investitori si antreprenori din cafenele intr-un mediu transparent”, a declarat Valentin Preda.

Directorul Rbex mentioneaza ca website-ul Bursei Romane de Afaceri (rbex.ro) exista de mai bine de un an, insa acesta a fost recent relansat, pe el fiind publicate si primele “listari” sau oferte de afaceri.

Acestea variaza de la parteneriate de mai multe milioane de euro, precum cel oferit de un operator european de spitale care este dispus sa contribuie cu 50% din banii necesari deschiderii unei unitati de 100 mil. euro in Bucuresti, la afaceri de familie, precum un fast-food pe patru roti, a carui valoare de vanzare este 8.500 de euro.

“Elementul de noutate si pe care mizam este acela ca la noi nu o sa vedeti propuneri sau oportunitati de afaceri ce nu sunt verificate, pentru ca nu suntem un site de anunturi. Stim cum sa structuram nevoia si propunerea de afaceri a clientului astfel incat sa fie vandabila potentialilor parteneri de afaceri”, mentioneaza Preda.

Numele afacerilor listate pe Rbex nu sunt publice decat daca respectivul client solicita acest lucru. Investitorii sau antreprenorii interesati de o asemenea listare trebuie mai intai sa faca o dovada a disponibilitatii financiare si sa prezinte un istoric al companiei pe care o reprezinta.


“In SUA se cumpara si se vand afaceri de parca sunt cafele. La noi aproape nimeni nu isi vinde afacerea la care a muncit 10 ani”

Valentin Preda considera ca putini antreprenori romani sunt dispusi sa isi vanda o macar o parte din companie pentru a obtine fondurile necesare dezvoltarii sau pentru a investi in alt sector.

“In SUA, burse de afaceri sunt la toate colturile de strada; liste cu investitori sau oameni de afaceri care vor sa faca anumite parteneriate sau tranzactii. Acolo se vand si se cumpara afaceri de parca sunt cafele. In Romania, lumea este sentimentalista, suntem obisnuiti sa avem o proprietate, aproape nimeni nu vrea sa isi vanda afacerea la care a muncit 10-15 ani. Piata romaneasca de M&A este in cadere si din cauza reticentei de a scoate bani in piata si a problemelor de transparenta, pentru ca nimeni nu vrea sa isi expuna afacerea”, a declarat Preda.

Companiile de constructii, in special cele care opereaza in sectorul lucrarilor de infrastructura, sunt cele mai cautate de investitorii straini in prezent, mentioneaza directorul Bursei Romane de Afaceri. Urmeaza cele din sectorul medical, cele din energie si din agricultura.

Valentin Preda anticipeaza afaceri de 500.000 euro pentru Rbex in acest an, compania urmand totodata sa isi deschida birouri in 10 orase majore din tara, dupa cele deja existente in Bucuresti si Craiova.

Aboneaz─â-te pe

Calculator Salariu: Afl─â c├ó╚Ťi bani prime╚Öti ├«n m├ón─â ├«n func╚Ťie de salariul brut ┬╗

Despre autor
Ionut Sisu
Ionu╚Ť Si╚Öu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocup─â func╚Ťia de redactor-sef adjunct . El ╚Öi-a început activitatea în pres─â în 2007, în departamentul de limb─â englez─â al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionu╚Ť a acoperit domeniile pie╚Ťe de capital ╚Öi finan╚Ťe personale în cadrul Business Standard, publica╚Ťia de afaceri a trustului Realitatea-Ca╚Ťavencu. Dup─â o scurt─â perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri