"Astazi (joi, n.r.), Comisia Europeana a luat masuri pentru a garanta ca cinci state membre (Cipru, Italia, Romania, Slovenia si Spania) isi respecta obligatia de a pune in aplicare norme simplificate privind fuziunile si divizarile. Comisia este ingrijorata in legatura cu faptul ca aceste cinci state membre nu au reusit sa isi indeplineasca angajamentele impuse de directiva referitoare la cerintele simplificate de raportare si intocmire a documentatiei necesare in cazul fuziunilor si divizarilor", se arata intr-un comunicat al CE.

De asemenea, Comisia a solicitat Marii Britanii sa puna in aplicare acele parti din directiva ramase neimplementate.

"Daca directiva nu este pusa in aplicare integral in toate statele membre, intreprinderile nu se pot bucura de beneficiile reducerii sarcinii administrative, aduse de directiva. Pentru atingerea acestui obiectiv este necesara punerea in aplicare corecta si la timp a directivei", se mentioneaza in comunicat.

Citeste si:

Documentul prevede reducerea cerintelor de raportare impuse intreprinderilor, in special in cazurile in care actionarii decid ca anumite rapoarte nu sunt necesare si in contextul fuziunilor si divizarilor asa-zis simplificate intre societati-mama si filialele acestora, reducerea dublei raportari in cazurile in care cerintele de raportare rezulta si din alte norme UE, precum si introducerea posibilitatii ca firmele sa utilizeze internetul si posta electronica pentru a publica proiectele de fuziune sau de divizare si pentru a oferi actionarilor documentatia necesara.

"Desi majoritatea statelor membre au pus in aplicare integral prevederile directivei, in cinci state membre - Cipru, Italia, Romania, Slovenia, Spania - niciuna dintre prevederile directivei nu a fost inca implementata. In cazul Marii Britanii, directiva nu a fost pusa in aplicare in Gibraltar", se mai spune in comunicat.