"Finantarea sistemului este in continuare inadecvata, atat din punct de vedere al sumelor alocate cat si din cel al transparentei procesului de decontare; aparitia de noi arierate in spitale confirma aceasta disfunctionalitate si vor face probabil ca termenele de decontare sa creasca din nou, in conditiile in care accesul la medicamente se face exclusiv pe seama creditului oferit de producatori.
Exista goluri severe de aprovizionare din cauza rezervei producatorilor in a mai desface medicamente in Romania ca urmare a preturilor mici fortate de autoritati, a exporturilor paralele si a lipsei de predictibilitate in ceea ce priveste claw-back-ul, coroborat cu termenele lungi de plata", a declarat Damian, potrivit Mediafax.

El a adaugat ca populatia renunta la medicatia adecvata solutiilor terapeutice utilizabile potrivit protocoalelor farmaceutice aflate in vigoare, pacientii avand tendinta de a utiliza mai multe suplimente si medicamente fara prescriptie, in detrimentul celor cu reteta pe care nu le pot procura compensate.

Damian a subliniat si importanta dezindustrializarii facilitatilor locale de productie.

"Scad volumele de produse fabricate in Romania in detrimentul importurilor, mult mai interesante pentru canalele comerciale tocmai pentru ca sunt mai scumpe", a spus el.

Citeste si:

Seful producatorului de medicamente Terapia Ranbaxy a comentat si cresterea inregistrata de piata in trimestrul al patrulea din 2011, cu 28,2% in valoare, exprimata in euro, respectiv cu 32,1% in volum.

Evolutia a fost determinata de efectul de baza in raport cu trimestrul patru din 2010, cand s-a inregistrat "o contractie fenomenala" din cauza schimbarii modalitatii de referentiere a medicamentelor din listele A, B, C1 si C3, si s-a manifestat o tendinta exagerata a populatiei de a stoca medicamente, de teama unor sincope de aprovizionare ca urmare a schimbarii regimului de referentiere a medicamentelor din listele C2, apreciaza Damian.

El arata ca deci nu este vorba despre o crestere sustenabila a cererii, ci de stocuri la nivelul consumatorilor care se vor regasi ulterior in diminuari ale cererii, remarcand totodata si cresterea exporturilor paralele.