Retehnologizarea unui reactor nuclear al centralei de la Cernavoda costa 800 milioane de euro, operatiune in urma careia durata de viata a unitatii ar putea creste semnificativ, a declarat directorul general al centralei, Ionel Bucur.
"Durata de viata a unui reactor de tip CANDU 6, la fel cum sunt cele doua unitati de la Cernavoda, este de 30 de ani. In anul 2023 va trebui sa derulam un program de retehnologizare a Unitatii 1 de la Cernavoda. Este o investitie de 800 milioane de euro, iar in urma acesteia durata de viata poate fi prelungita cu 20 de ani", a afirmat Bucur, prezent la seminarul ZF Power Summit, organizat de Ziarul Financiar.

El a adaugat ca estimarea costurilor de retehnologizare a fost facuta pe baza cheltuielilor integistrate la doua centrale nucleare din Canada si Coreea.

Unitatea 2 de la Cernavoda va fi retehnologizata in 2030.

Unitatea 1 a intrat in exploatare comerciala in anul 1996, iar la momentul finalizarii investitia s-a ridicat la 450 milioane de dolari. Unitatea 2 a fost pusa in functiune in 2007 si a costat 1,3 miliarde de euro.

Potrivit lui Bucur, cele doua reactoare sunt evaluate in prezent la un miliard de euro, respectiv 1,3 miliarde de euro.
Guvernul intentioneaza sa construiasca alte doua reactoare nucleare la Cernavoda, investitie estimata la aproximativ 4 miliarde de euro.

Bucur a adaugat ca rezervele nationale de uraniu pot asigura productia de energiei a unitatilor 1 si 2 pana in anul 2017.

"Sunt foarte multe resurse de uraniu in tara care pot fi exploatate, dar cu costuri mai mari. Va fi rentabil sa fie exploatate cand va fi cerere mai mare, adica atunci cand vor functiona si reactoarele 3 si 4", a adaugat Bucur.

Nuclearelectrica are deja o intelegere cu compania canadiaca Cameco pentru achizitia de pulbere de uraniu, folosita pentru productia combustibilului pentru reactoare. O intelegere similara ar putea fi incheiata si cu o companie din Kazahstan. Pulberea de uraniu ar urma sa fie prelucrata la fabrica de combustibil nuclear de la Pitesti.

Nuclearelectrica este controlat de stat, prin Ministerul Ecomomiei, si asigura aproape 20% din productia de energie la nivel national.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri