Preturile au avut insa o evolutie negativa de 1,4%, potrivit datelor prezentate miercuri de grupul elvetian, conform Mediafax.

Grupul elvetian Holcim, al doilea mare producator de ciment la nivel mondial, opereaza in 70 de tari si detine in Romania doua fabrici de ciment, la Alesd si Campulung, o statie de macinare la Turda, 19 statii ecologice de preparare a betoanelor, cinci statii de agregare si un terminal de ciment in Bucuresti.

Holcim Romania a avut in 2010 o cifra de afaceri de 200 milioane euro, in scadere cu 20% fata de 2009, din cauza efectelor crizei economice si a conditiilor dificile de pe piata. Compania estima anul trecut ca afacerile aveau sa stagneze sau sa scada cu 5%.

Holcim mizeaza in acest an pentru cresterea profitului pe intarirea cererii din Asia, America Latina si America de Nord, dupa ce a incheiat in pierdere trimestrul al patrulea al anului trecut si a redus cu o treime dividendul propus actionarilor, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Grupul noteaza ca nu a reusit pana acum sa reflecte in totalitate prin preturi cresterea costurilor cu materii prime si transport, dar va incerca sa finalizeze acest proces in 2012.

Holcim a inregistrat in trimestrul al patrulea o pierdere neta de 438 milioane franci elvetieni (363 milioane euro), cauzata in principal de costuri exceptionale de 775 milioane franci.

Citeste si:

Media estimarilor analistilor indica o pierdere mai mare, de 521 milioane franci.

Actiunile Holcim au crescut miercuri cu 1,2% si sunt in urcare cu 16% de la inceputul anului, fata de un avans de numai 0,4% al indicelui sectorului constructiilor din Europa.

Holcim, care sarbatoreste in acest an 100 de ani de activitate, anticipeaza ca va reusi sa-si creasca in acest an profitul operational dupa excluderea costurilor cu achizitiile.

Vanzarile din ultimul trimestru al anului au crescut cu 13,1%, la 5,28 miliarde franci elvetieni (4,38 miliarde euro).

Pe ansamblul anului trecut, vanzarile Holcim au scazut cu 4,2% la nivel mondial, de la 21,65 miliarde franci la 20,74 miliarde franci (17,2 miliarde euro), iar profitul net a coborat cu 57,9%, la 682 milioane franci (565 milioane euro). Profitul net din care se pot distribui dividende actionarilor grupului a scazut cu 76,7%, de la 1,18 miliarde franci la 275 milioane franci (228 milioane euro).