Satele romanesti in era ôrobinetuluiö: Pe ce se duc banii europeni

Drumuri, canalizari, retele de alimentare cu apa, dar si modernizari ale caminelor culturale, centre after-school sau organizare unor festivaluri, asa sunt cheltuiti banii europeni in satele romanesti. wall-street.ro va prezinta ce presupun cateva din proiectele care au primit cele mai mari finantari nerambursabile, dar si care au fost principalele directii care au “mancat” fondurile.

Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara(A.D.I.) Campia Transilvaniei a primit o finantare nerambursabila de 6 milioane euro pentru o retea de alimentare de apa si canalizare in localitatile Santioana, Taga, Sucutard, Geaca si Lacu din jud. Cluj.

Angela Bereschi, unul dintre reprezentantii asociatiei spune ca proiectul inca nu a fost finalizat, dar ca cel probabil acesta va fi gata anul acesta. Proiectul cuprinde 5 sate din doua comune, Geaca si Taga, care impreuna aveau la recensamantul din 2002, peste 3.900 de locuitori.

Visul apei la robinet in satele romanesti presupune insa si investitii din partea satenilor. Reteaua este adusa pana la poarta din bani europeni. Pentru a inlocui fantana cu robinetul, locuitorii trebuie sa isi foloseasca economiile.

Angela Bereschi a spus pentru wall-street.ro ca proiectul prevede si o monitorizare astfel incat sa se afle cate familii au beneficiat de investitie.

Modernizarea drumurilor este nucleul unui alt proiect care a primit finantari nerambursabile peste medie, ca urmare a dezvoltarii in mai multe comune.

A.D.I. Valea Barcaului a luat 5,99 milioane euro din fonduri europene pentru a moderniza artere rutiere din comunele Boghis si Plopis din jud. Salaj, dar si pentru modernizarea unor camine culturale din zona. Modernizarea caminelor cultural este de altfel o investitie preferata de comunele din Romania, multi din beneficiarii finantarilor europene utilizand banii si pentru a vopsi sau dota cu mobilier, computer si sonorizare aceste cladiri.

A.D.I. Microregiunea Vladeasa-Huedin a luat 5,97 milioane euro nerambursabili pentru imbunatatirea retelei de drumuri din comunele Manastireni, Rascal si Calatele,dar si pentru o retea de alimentare cu apa si canalizate, inclusiv o statie de epurare in comuna Calatele.

A.D.I. Fantanele-Sipote au luat 6 milioane euro pentru canalizare si o statie de epurare in Fantanele, modernizare drumuri si alimentare apa, un centru asistenta copii dupa programul scolar, dar si pentru consevarea si valorificarea mostenirii culturale si promovarea tarafului si formatiei de dansuri populare din comuna.

Cei din Primaria Fantanele au spus ca proiectul se va finalize pe 30 iunie 2012. In ceea ce priveste promovarea tarafului si formatiei de dansuri populare, banii europeni s-au dus pe achizitii de costume populare si instrumente muzicale.

ADI Galaiesti-Ungheni a primit 5,99 milioane euro nerambursabili pentru drumuri, canalizari, centre de ingrijiri copii si modernizarea caminului cultural.

A.D.I. Valea Gemartaluiului a beneficiat de fonduri europene nerambursabile prin masura 322 din fondul de Dezvoltare Rurala pentru un drum de legatura intre localitatile Baldovinesti si Gavanesti, un pod peste paraul Gemartalui, modernizarea unor ulite satesti, alimentare cu apa, gradinita cu 3 sali de clasa si protejarea fantanilor. Valoarea fondurilor nerambursabile a fost de peste 5,9 mil. euro.

wall-street.ro nu a reusit sa discute cu primarul din Baldovinesti, iar un reprezentant al institutiei a spus doar ca fantanile au fost renovate si ca proiectul este "din cate stie" finalizat.

Sume apropiate de 6 milioane euro fonduri nerambursabile s-au inregistrat si in A.D.I. Tamaseu-Rosieri. Banii sunt utilizati in cazul unui proiect care prespune modernizarea strazilor, construirea unui centru de ingrijire batrani, dar si renovarea primariei si reteaua de apa.

A.D.I Rosua, A.D.I Culciu valea Vinului, ADI Bogat-Bogat, Ciugud-Berghin, Stremt Ramet, sau Valea Jijiei sau Lunca Dunarii se numara de asemana de asemenea printre beneficiarii unor fonduri de aproape 6 mil. euro.

In total, peste 600 de asociatii, consilii locale sau comune au primit fonduri europene nerambursabile prim masura dedicata renovarii satelor romanesti.

Daca modernizarea drumurilor si retelele de canalizare si alimentare cu apa sunt printre cele mai frecvente, acestea sunt “piperate” cu cate un after-school, un centru de ingrijire batrani, o renovare sau dotare de camin cultural si chiar in cazuri mult mai rare centre de sensibilizare impotriva violentei domestic sau organizare de festivaluri sau chiar infiintarea unor muzee.

Ulita satului, un business atractiv

In localitatea Ioan Neculce contractul de 21,5 mil. lei pentru executarea proiectului finantat din fondurile europene a fost castigat de firma Eky Sam, detinuta de omul de afaceri Ion Echimov.

Firma din Targu Frumos are o cifra de afaceri de circa 29 milioane lei in 2010 si un profit de 1 mil.lei

In Vladeasa-Huedin a castigat un contract de 18,9 mil. lei, firma Diferit SRL a lui Niculae Petrini, firma care a castigat mai multe contracte cu Primaria Cluj. Firma are afaceri de 28 mil. lei in 2010 si un profit de 1,2 mil. lei.

In Valea Barcaului, contractul a fost castigat de Drum Construct, firma lui Dumitru Ardeleanu. Drum construct are o cifra de afaceri de peste 50 mil. lei si un profit de cateva sute de mii lei pe 2010.

Pentru comunele Taga si Geaca contractul a fost castigat de un consortiu din care face parte si firma Cartel Bau, a lui Constantin Cascaval. Firma are afaceri de 28 mil. lei si un profit net de aproape 2 mil. lei.

Alocarea financiara a Uniunii Europene din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR), pentru implementarea Planului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2007-2013 este de peste 8,124 miliarde euro, la care se adauga contributia nationala in valoare de 1,972 miliarde euro. Din aceasta suma, ministerul se asteapta ca gradul de absorbtie sa depaseasca 50% la finalul acestui an.

Pentru masura 322, care cuprinde proiectele de renovare a satelor, au fost semnate contracte de finantare cu o valoare publica de peste 1,5 mld.euro, iar valoarea platilor efectuate ajungea la finalului lui 2011 la circa 570 mil. euro.

Sursa foto: Primariastramtura.ro

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat ├«n 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari juc─âtori din industria rom├óneasc─â de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezen╚Ť─â pe pia╚Ťa media, ne-am propus s─â fim o surs─â de inspira╚Ťie pentru mediul de business, dar ╚Öi un canal de educa╚Ťie pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiar─â. ├Än plus, Wall-Street.ro are o experien╚Ť─â de 10 ani ├«n organizarea de evenimente B2B, timp ├«n care a sus╚Ťinut peste 100 de conferin╚Ťe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&s─ân─âtate sau imobiliare. Astfel, am reu╚Öit s─â avem o acoperire complet─â - online ╚Öi offline - pentru tot ce ├«nseamn─â business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din sec╚Ťiunea Companii »Setari Cookie-uri