29 Martie 2012

Chevron a primit aprobarea Guvernului pentru exploatari la Marea Neagra



Guvernul a aprobat acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare incheiate intre ANRM si Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi si Costinesti, avizul fiind emis dupa intalnirea premierului Ungureanu cu grupul american.

Executivul a decis totodata ca aceste trei acorduri sa intre in vigoare miercuri, 28 martie, relateaza Mediafax.

Anexa care contine principalele prevederi ale celor trei acorduri incheiate intre Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) si Chevron a fost clasificata.

Acordurile petroliere au fost aprobate de Executiv, prin hotarare, dupa ce premierul Mihai Razvan Ungureanu s-a intalnit cu oficialii Chevron la sediul Guvernului. Surse oficiale au declarat atunci agentiei Mediafax ca oficialii Chevron au dorit sa se asigure ca pot incepe in acest an forajul de gaze neconventionale in Romania, in contextul in care Bulgaria a anulat recent o licenta a companiei americane. La discutie a asistat si ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein.

Subiectul a fost unul de actualitate si la nivelul Administratiei Prezidentiale, iar presedintele Traian Basescu a vorbit la inceputul lunii martie, pentru prima oara, cu ocazia unui discurs in Parlament, despre potentialul economic al exploatarii gazelor de sist din Romania, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, declarand pentru Mediafax ca seful statului a fost vizitat anterior de reprezentantii Chevron.
In Romania, Chevron detine si un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Barlad.

Peste 5.000 de oameni au participat, joi, la un miting de protest organizat in centrul municipiului Barlad, manifestantii solicitand blocarea proiectului care prevede extragerea gazelor de sist in zona de sud a judetului Vaslui printr-o metoda pe care acestia o considera periculoasa.

Primarul municipiului Barlad, Constantin Constantinescu, a declarat atunci ca manifestantii spera sa sensibilizeze Guvernul cu privire la impactul pe care l-ar avea asupra mediului si populatiei acest proiect al extractiei gazelor de sist.

Luni, PDL Vaslui a anuntat ca a declansat o campanie de strangere de semnaturi in municipiul Barlad, pentru organizarea unui referendum la nivel local pe tema exploatarii gazelor de sist in zona de sud a judetului Vaslui, prin metoda fracturarii hidraulice.

Chevron a transmis marti o declaratie in care spune ca intelege ingrijorarile legate de productia de gaze naturale din sisturi in Romania. Chevron crede ca dupa ce compania va prezenta datele exacte rezultate in urma cercetarilor, romanii vor intelege ca gazele naturale provenite din sisturi reprezinta o sursa curata de energie.

"Romania produce gaze naturale si petrol de multi ani. Aceleasi tehnici, perfectionate de peste 100 de ani in exploatarea clasica, vor fi folosite pentru a se determina daca tara poate reduce substantial importurile de gaze naturale. Compania Chevron este hotarata sa creeze locuri de munca pentru romani, sa genereze venituri pentru stat, sa protejeze mediul inconjurator si sa ajute comunitatile locale unde opereaza", a declarat Tom Holst, country manager Chevron pentru Romania.

La jumatatea lunii ianuarie, guvernul bulgar a anuntat ca a anulat licenta Chevron de explorare a zacamintelor gazelor de sist si ca pregateste o lege pentru interzicerea totala a acestui tip de foraje, din cauza temerilor legate de impactul asupra mediului.

Executivul de la Sofia a decis ca Chevron poate efectua prospectiuni pentru petrol si gaze in nord-estul Bulgariei, dar numai prin folosirea unor tehnici conventionale de forare, si nu a fracturarii hidraulice, care consta in injectarea de apa amestecata cu nisip si chimicale la mare presiune in formatiunile de sist si care, potrivit ecologistilor, distruge panza freatica.



Citeste si