Cifra de afaceri din industrie, in usoara crestere la 2 luni

Cifra de afaceri din industrie a crescut in primele doua luni ale anului, comparativ cu perioada similara din 2011, cu 1,2%, a anuntat vineri INS.

Evolutia a fost determinata de cresterile din industria extractiva (de 1,7%) si din industria prelucratoare (1,2%), relateaza Mediafax.

"Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in sectoarele: industria bunurilor de folosinta indelungata (+6,8%), industria bunurilor de uz curent (+4,4%), industria bunurilor de capital (+1,5%) si industria energetica (+1,5%). Scaderi s-au inregistrat in industria bunurilor intermediare (-1,7%)", se arata intr-un comunicat al INS.

In februarie, comparativ cu prima luna a anului, cifra de afaceri a urcat pe total industrie cu 1,1%, datorita cresterii industriei prelucratoare (1,8%). Industria extractiva a scǎzut cu 11,4%.

Pe marile grupe industriale cresteri ale cifrei de afaceri s-au inregistrat in industria bunurilor de uz curent (8,2%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+8,1%) si industria bunurilor de capital (0,8%). Scaderi s-au inregistrat in industria energetica (6,2%) si industria bunurilor intermediare (1,4%).

Fata de februarie 2011, afacerile s-au redus pe ansamblu cu 1,7%, ca urmare a scaderilor din industria prelucratoare (1,8%) si in industria extractiva (0,9%).

Comenzile noi din industrie, pe total piata interna si piata externa, au scazut in februarie atat fata de luna precedenta, cu 15%, cat si fata de februarie 2011, cu 0,8%, iar in primele doua luni ale anului diminuarea a fost de 1,3%, a anuntat vineri INS.

Evolutia din februarie a fost determinata de scaderile din industria bunurilor intermediare (de 28%) si industria bunurilor de capital (8,3%). Cresteri s-au inregistrat la industria bunurilor de folosinta indelungata (28,6%) si a bunurilor de uz curent (5,3%).

"Comenzile noi din industrie, in luna februarie 2012, comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, au scazut pe ansamblu cu 0,8%, datorita scaderilor inregistrate la industria bunurilor de folosinta indelungata (-6,4%) si la industria bunurilor de capital (-3,5%). Cresteri s-au inregistrat la industria bunurilor de uz curent (+6,6%) si la industria bunurilor intermediare (+1,1%)", se arata intr-un comunicat al INS.

Comparativ cu ianuarie-februarie 2011, indicatorul a scazut in primele doua luni ale anului in curs cu 1,3%, urmare a scaderilor inregistrate de industria bunurilor de folosinta indelungata (4,8%), industria bunurilor intermediare (4,2%) si industria bunurilor de capital (0,2%). Industria bunurilor de uz curent a crescut cu 6,9%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri