Agricola Bacau a avut in 2011 exporturi de 11,5 milioane euro. Anul acesta grupul se asteapta la crestere, in special pe divizia de semipreparate si mezeluri. Grigore Horoi, presedintele companiei a detaliat pentru wall-street.ro cum au evoluat exporturile companiei si care sunt factorii care influenteaza pozitiv aceasta activitate.
Grupul de firme Agricola Bacau a depasit, in 2011, pragul de o jumatate de miliard de lei, inregistrand o cifra totala de afaceri de aproximativ 508,5 mil. lei ( aprox. 119 mil. euro), din care exporturile au reprezentat circa 11,5 mil. euro.

Din grupul Agricola fac parte 8 societati din care trei deruleaza operatiuni de export si schimbui intracomunitare: Agricola, linia de business cu carne de pasare, Salbac- compania in care se produc salamuri crude uscate si preparate fierte afumate si Europrod, divizia de ready-meal si semipreparate.

In cazul carnii de pasare (Agricola International SA) exportul a avut in 2011 o pondere de 21% din cifra de afaceri obtinuta exclusiv din vanzarea de carne. Agricola International are venituri si din vanzarea de furaje, pui vii, marfuri atrase de la terti comercializate prin magazinele proprii.

La Europrod exporturile de semipreparate au reprezentat 7%, iar la Salbac exporturile de mezeluri doar cateva procente din cifra de afaceri. In cazul Salbac, exporturile au fost reluate abia anul trecut, dupa mai multi ani de interdictie pentru carnea de porc din Romania. Carnea de porc din Romania a avut interdictie pe pietele straine din 2003, ca urmare a pestei porcine.

„In 2012 estimam ca vom mentine exporturile la 20% la carnea de pasare, vom creste la 20% din cifra de afaceri in cazul Europrod si, de asemenea, vom avea cresteri si la Salbac. Cert este ca avem obiective de crestere la fiecare dintre aceste categorii de produse, deci si exporturile vor fi mai mari cu 10% in cifra absoluta anul acesta”, spune Grigore Horoi pentru wall-street.ro.

Pe ce piete internationale a intrat compania cel mai greu?

“Unii ar putea spune ca aderarea la UE le-a adus noi piete, insa Agricola a fost agreata pe aceste piete dintotdeauna, de aceea, din acest punct de vedere, noua nu ne-a adus vreun plus integrarea Romaniei. In schimb, foarte clar este ca integrarea a presupus ca firmele din industria zootehnica si alimentara sa aloce foarte multe fonduri pentru alinierea la noile standarde. Desi Agricola investise foarte multi bani si pana la acea data, a trebuit ca, in continuare, sa aloce alte sume importante pentru alinierea la aceste exigente. Dupa informatiile mele, dupa ceea ce am vazut in unele tari europene, Romania se situeaza astazi, din acest punct de vedere, peste ceea ce exista acum in Uniunea Europeana in domeniul industriei alimentare”, considera presedintele grupului Agricola.

Agricola exporta in Germania, Olanda, Franta, Italia, Spania, Marea Britanie – unde se impune detinerea cerificarii BRC. “In fiecare an avem audituri de supraveghere in sistemele ISO, recertificarea pentru BRC, audituri de secund parte (de la furnizorii externi)”, a mentionat Horoi.

Despre exporturile pe noi piete, Horoi spune ca se va intra pe orice piata va fi oportun.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri