Compania canadiana Valhalla Resources a intrat in consortiu cu Roman Copper in incercarea de a cumpara Cupru Min Abrud, mentionand ca sunt dificultati in negocierile cu guvernul roman.
"Valhalla si consortiul se confrunta cu dificultati in convenirea unui acord formal privind proiectul din Romania (...) Roman Copper a negociat cu Guvernul roman pentru a incheia o intelegere formala pentru preluarea tuturor actiunilor Cupru Min Abrud. Pana acum, partile nu au reusit sa ajunga la un acord formal pentru oficializarea tranzactiei", se arata intr-un comunicat transmis vineri de Valhalla Resources.
Valhalla noteaza ca a platit, odata cu intrarea in consortiu, 750.000 de dolari americani pentru a finanta partial garantia depusa la licitatia pentru Cupru Min, scrie Mediafax.

Valhalla Resources, inregistrata la Vancouver, este o firma de explorare de zacaminte minerale, vizand descoperirea si dezvoltarea de oportunitati in sectorul metalelor de baza si pretioase in Turcia si Romania.

In Romania, Valhalla exploreaza la Dealul Bratosin (judetele Hunedoara si Arad) prin intermediul Transylvania Minerals, firma controlata prin Valhalla Cipru. La explorarea perimetrului a participat si gigantul Barrick Gold, cea mai mare companie miniera din lume axata exclusiv pe aur, in parteneriat cu Valhalla.

Roman Copper, inregistrata la Toronto, a castigat la sfarsitul lunii martie licitatia cu strigare pentu Cupru Min, la un pret de 200,77 milioane euro, de 3,5 ori mai mare fata de pretul de pornire, de 57,3 milioane euro. Garantia de participare la licitatie a fost de aproximativ 1,1 milioane de euro, echivalentul a circa 1,5 milioane de dolari SUA.

Roman Copper a fost infiintata in luna noiembrie a anului trecut de catre banca de investitii Bayfront Capital Partners, din Toronto, ca vehicul special pentru a participa la licitatia pentru Cupru Min.

Trei directori ai Valhalla, Michael Williams, Joel Hayes si Stacy Quinney, au fost numiti pe 10 aprilie in conducerea Roman Copper, responsabili de finalizarea cu succes a negocierilor pentru privatizare.
Valhalla Resources este listata la bursa de la Toronto, fiind controlata de grupul canadian McLeod Williams Capital, din Vancouver, care se prezinta drept o firma de capital de risc specializata in structurarea, finantarea si administrarea de companii miniere de explorare aflate la inceput de activitate, in vederea sprijinirii proiectelor pana in faza de dezvoltare.

Ministerul Economiei a anuntat in 7 aprilie ca negocierile cu Roman Copper s-au incheiat irevocabil, intrucat Roman Copper a respins conditiile cerute de partea romana, astfel ca procesul de privatizare va fi reluat.

Premierul Mihai Razvan Ungureanu a declarat miercuri ca rezultatul negocierilor cu Roman Copper a dovedit ca statul este puternic, iar procesul de privatizare va fi reluat cu avize de mediu existente si evaluari efectuate de o firma cunoscuta international.

El a afirmat ca au existat "cateva vicii de procedura", dar a precizat ca vrea sa reformuleze aceasta declaratie, notand ca negocierea pe contract nu a "functionat" foarte bine.

"Aveam toate motivele sa jubilez, dar negocierea pe contract nu a functionat foarte bine ", a spus Ungureanu.

Firma canadiana a avut termen de zece zile pentru a semna contractul de cumparare a Cupru Min, dar intrucat nu a acceptat conditiile impuse de partea romana acordul nu a mai fost incheiat.

Conditiile cerute de Ministerul Economiei erau ca firma canadiana sa constituie un depozit colateral de 32,27 milioane euro pentru a garanta astfel realizarea investitiilor de mediu, sa plateasca suma pentru actiuni, de 200,7 milioane euro, in termen de 30 zile de la obtinerea avizului Consiliului Concurentei si autorizatiei integrate de mediu-ambele fiind conditii suspensive in contract. De asemenea, partea romana a cerut publicarea imediata a contactului de privatizare.


Patrimoniul Cupru Min pe baza caruia a fost stabilit pretul la licitatia pentru vanzarea companiei a fost evaluat de o firma cu sediul intr-un apartament din judetul Alba, pe baza unor date culese in 2008 si actualizate in 2010.

Un document oficial prezentat anterior releva ca pretul de licitatie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societatii si cantitatea de cupru care poate fi exploatata in urma unor investitii estimate chiar de conducerea unitatii, nu de catre un evaluator independent, fara sa fie luata in considerare si valoarea zacamantului.

Cupru Min detine exploatarea Rosia Poieni, unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale Romaniei.

Compania din Abrud a incheiat anul 2010 cu un profit de 18,8 milioane lei, iar la sfarsitul anului 2011 a inregistrat o cifra de afaceri neta de 150,6 milioane lei si un profit net de 30,7 milioane lei. La finele anului trecut, Cupru Min avea datorii de 64,4 milioane de lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri