Programul Casa Verde, care viza instalarea de sisteme solare, centrale pe peleti si pompe de caldura va duce la o scadere dramatica a cererii de panouri solare pe piata locala, sustin reprezentantii Ariston Thermo.
In ultimii doi ani Romania a reusit sa recupereze din decalajul avut fata de tarile vestice in ceea ce priveste utilizarea pentru producerea de apa calda menajera a unor echipamente care folosesc energii regenerative si care nu sunt poluante in acelasi timp.

Reactia la decizia ministerului mediului nu a intarziat sa apara.

“Daca pana in acest moment romanii ce doreau sa foloseasca tehnologii de ultima generatie puteau miza pe ajutorul statului, din acest moment acestia vor fi nevoiti sa suporte costurile integral. Cum instalarea unui sistem de panouri solare nu este o prioritate pentru o gospodarie, mai ales in situatia economica actuala, credem ca numarul romanilor care vor opta pentru aceasta solutie va scadea”, sustine Catalin Draguleanu (foto), director de vanzari Ariston Thermo Romania.

Desi in 2010 romanii au fost reticenti cu privire la eficienta acestui tip de program, in 2011, acesta a capatat credibilitate, subliniaza reprezentantul Ariston Thermo.

“Un alt motiv ce a dovedit eficienta programlui este faptul ca, daca in 2010 romanii au fost reticenti cu privire la eficienta programului si sceptici in ceea ce priveste recuparearea investitiei prin subventiile acordare, in 2011 programul a capatat credibilitate si am observat o crestere accelerata a cererii de panouri solare, cea mai mare parte dintre cumparatori optand pentru un astfel de sistem datorita sprijinului acordat de stat”.

20.000 locuinte dotate cu panouri solare

Astfel, potrivit calculelor Ariston Thermo Romania, inaintea demararii celor trei programe, circa 20.000 de locuinte erau dotate cu panouri solare. Finantarile guvernamentale acordate prin programul amintit in perioada 2010 – 2011 asigura insa majorarea acestui numar la circa 50.000.

Odata cu finalizarea montajului panourilor achizitionate prin intermediul Casa Verde 2011, Romania se va apropia de tarile din regiune in ceea ce priveste suprafata de panouri solare instalate la 1.000 de locuitori.

“La finalul anului trecut in Romania erau instalati 5 mp de panouri solare la 1.000 de locuitori, in timp ce in Bulgaria raportul este de 2,6 ori mai mare, iar in Ungaria de 2,7 ori mai mare. Si in Polonia, suprafata de panouri solare instalate la 1.000 de locuitori este de 3 ori mai mare ca in Romania. In acelasi timp, in Germania 1.000 de locuitori dispun de o suprafata de 168 de mp, de 30 de ori mai mult ca in tara noastra, in timp ce in Austria suprafata / 1.000 de locuitori este de 83 de ori mai mare”, sustine Draguleanu.

Compania spera ca programul sa fie reluat

“Speram ca programul Casa Verde sa fie reluat cat mai curand si mizam pe imbunatatirea acestuia in ceea ce priveste timpul de acordare a fondurilor accesate de beneficiari. Mentionam ca principala problema a programului a fost faptul ca achizitia si montajul efectiv al panourilor solare obtinute prin intermediul programului Casa Verde a suferit si inca sufera o decalare din cauza duratei procesului de aprobare, dar si a perioadei de un an pentru implementare. Astfel, in acest moment, inca se mai achizitioneaza si instaleaza panouri solare cu fonduri provenind din bugetul Casa Verde 2011”, mai spune acesta.

In cazul montarii unei centrale pe peleti sau a unui sistem cu panouri solare, valoarea subventionata a fost de pana la 6.000 de lei, in timp ce pentru pompele de caldura s-a ajuns pana la 8.000 de lei, conform anuntului facut de ministrul Mediului, Attila Korodi.

Programul Casa Verde a adus schimbari majore in comportamentul de achizitie al romanilor, cei mai multi dintre acestia fiind tentati mai degraba sa se incadreze in limita maxima subventionata de stat, de 6.000 de lei, orientandu-se catre sisteme cu circulatie naturala si chiar de o calitate indoielnica.
Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri