Tranzactia prin care Sensiblu preia 90 de farmacii City Pharma si ajunge la un total de 400 este nu numai o premiera in top 10 jucatori din retailul farmaceutic local, dar si o miscare prin care liderul pietei se distanteaza de competitori.
Fondata in 1997, ca parte a grupului farmaceutic A&D Pharma, reteaua Sensiblu atingea pragul de 100 de unitati in 2004. La finele lui 2006, lantul cuprindea 200 de unitati, dupa ce anterior integrase 33 de farmacii Europharm, controlate de GlaxoSmithKline (GSK) Romania, divizia locala a producatorului britanic de medicamente.

In urmatorii doi ani, ritmul de expansiune a fost unul mult mai redus - in decembrie 2008 lantul controlat de A&D Pharma era format din 220 de unitati. Pe de alta parte, competitia se ascutise: Catena, numarul doi pe piata de profil, dupa Sensiblu, trecuse de 200 de unitati.

In toamna lui 2010, lupta a devenit cu adevarat acerba, dupa ce Catena a reusit sa ajunga la 230 de farmacii, cat avea si Sensiblu. La cateva luni distanta, Sensiblu isi adauga in portofoliu cele 24 de farmacii Farmaplanet, tranzactie anuntata in februarie 2011.



De atunci si pana la tranzactia cu City Pharma, despre care existau zvonuri inca de anul trecut, Sensiblu si-a sporit reteaua la peste 300 de farmacii.

„Sensiblu a demarat procesul de achizitie a 90 dintre farmaciile care compun reteaua City Pharma. Astfel, cu 400 de unitati in intreaga tara, Sensiblu isi consolideaza pozitia de lider de piata in retailul farmaceutic din Romania", a declarat ieri Robert Popescu (foto), CEO-ul A&D Pharma.

Tinta: zonele de trafic ale pacientilor


Robert Popescu a mai precizat ca preluarea celor 90 de unitati (din totalul de 100 City Pharma, potrivit informatiilor de pe site-ul propriu – n.r.) se va finaliza in cursul lunii iunie 2012, moment in care va fi demarat procesul de rebranding si de integrare operationala a noilor spatii.

Tranzactia a primit deja ok-ul Consiliului Concurentei, potrivit oficialior A&D Pharma, care au mai mentionat pentru wall-street.ro ca Sensiblu nu va inchide farmacii si va continua sa se axeze pe „eficientizarea retelei pentru a fi aproape de zonele de trafic ale pacientilor”.

Pana la inchiderea editiei, nici oficialii Sensiblu si nici cei ai City Pharma nu au facut publice alte detalii legate de tranzactie.

City Pharma este controlata de Hermes Pharma, in spatele careia se afla distribuitorul de medicamente Relad, intrat in insolventa in 2011. Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Hermes Pharma este detinut controlat de Almonte International Inc (61%), firma inregistrata in Insulele Britanice Virgine, impreuna cu Zigu Manu Tiberiu Marius (39%).

Grupul A&D Pharma, inregistrat in Olanda, este controlat de Walid Aboud, Ludovic Robert, Roger Akoury si Michel Eid. Grupul cuprinde, pe langa Sensiblu, si distribuitorul Mediplus, o divizie de marketing&sales si lantul de clinici Anima.

„Evident ca problemele aparute la Relad au grabit aceasta tranzactie. Legatura pe care actualul management de la A&D Pharma a avut-o cu actionariatul Relad a contat si ea in economia tranzactiei”, spune Dragos Dinu, fost CEO al A&D Pharma, actualmente consultant.

Robert Popescu a lucrat pentru Relad inca de la inceputul anilor 2000, iar din 2004 a preluat conducerea companiei. In 2007, el a renuntat la carma grupului Relad si a fost imediat recrutat de concurenta, ca sef al Mediplus, parte a A&D Pharma. In august 2008, Popescu l-a inlocuit pe Dragos Dinu in functia de CEO al grupului farmaceutic.

[La pranz cu cel mai puternic CEO din farma: Despre IT, drifturi la Cercul Polar si business pe doua continente]

Sensiblu, lider detasat in topul retailerilor farma

Dragos Dinu considera ca tranzactia dintre Sensiblu si City Pharma este continuarea procesului de concentrare pe piata de retail farmaceutic, proces care va fi legat de liderii autohtoni pana la aparitia unui jucator semnificativ din afara. „Pe termen lung, business-ul de distributie si retail farmaceutic au ca principal driver (motor – n.r.) de crestere volumele, iar achizitiile de noi farmacii au mai mult sens, evident, decat o achizitie in zona de distributie”, spune Dinu.

In plus, consultantul crede ca si alti jucatori de evalueaza potentiale achizitii, chiar daca acestea vor fi greu de realizat in perioada urmatoare daca ne uitam la top 7-8 companii din piata.



„Sigur, primele cinci lanturi, in cazul in care nu devin chiar ele tinte de achizitie pentru alti investitori, vor fi cele care vor conduce procesul de consolidare a pietei. Pe de alta parte, modelul actual, coexistent farmaciilor independente de farmacisti cu cel al marilor lanturi, va ramane valabil pentru inca multi ani”, a mai explicat Dragos Dinu pentru wall-street.ro.

Miscari de concentrare se observa si la nivel regional, acolo unde farmacisti independenti din marile orase si-au formate lanturi – mai mici sau mai mari – de farmacii.

La nivelul anului 2010, in Romania functionau 6.900 de farmacii, dintre care 4.750 erau in mediul urban, potrivit declaratiilor lui Cseke Atilla, fost ministru al Sanatatii.

In prezent, primele 5 mari retele de farmacii din Romania au impreuna peste 1.000 de farmacii.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri