In ultimii 10 ani, 80% dintre romanii care si-au amenajat curtea au optat pentru folosirea pavelelor. In acest moment, un roman cheltuie intre 25 si 35 de euro pe mp pentru efectuarea unei lucrari complete, potrivit estimarilor Symmetrica, unul dintre principalii jucatori ai pietei locale de pavele si borduri vibropresate.
“Suprafata medie pavata a unei curti este cuprinsa intre 100 si 200 de metri patrati, iar costul pe metrul patrat include atat pavelele si bordurile, cat si terasamentele si materialele auxiliare”, sustine Sebastian Bobu (foto), director executiv Symmetrica.

Potrivit datelor companiei, pavelele sunt folosite in Romania la scara larga incepand cu anul 2000, decalajul comparativ cu tarile vestice fiind foarte mare. Astfel, in Italia, Germania sau Danemarca, astfel de produse sunt montate inca din urma cu 50 de ani.

In ceea ce priveste profilul cumparatorului de pavele pe piata din Romania, analizele Symmetrica arata ca decizia de cumparare este luata, in peste 70% dintre cazuri, de catre femei cu varste cuprinse intre 25 si 35 de ani, cu venituri medii si mari.

„O alta categorie de cumparatori sunt persoanele care locuiesc si lucreaza in strainatate, dar care au o locuinta si in Romania. Acestea apreciaza acest tip de produs si fac comenzi din timpul iernii, dorind ca lucrarile sa aiba loc in luna august cand vin in concedii”, a mai adaugat Sebastian Bobu.

Nuantele simple de rosu si maro, in topul preferintelor

Decizia de achizitie este luata pe criteriu estetic, forma si culoarea fiind cele mai importante aspecte. Astfel, nuantele simple de rosu sau maro reprezinta circa 70% din vanzarile de pavele catre end-useri, in timp ce amestecurile de mai multe culori insumeaza un procent de 30%. In ceea ce priveste formele, cele cu laturi drepte, dreptunghiulare sunt alese cel mai des.

Conform datelor Symmetrica, pentru a lua o decizie, romanii se informeaza de cele mai multe ori din cataloagele producatorilor, dar si din showroom-urile acestora, tinand in acelasi timp cont de ideile de amenajare occidentale.

„In cazul achizitiei propriu-zise, 70% dintre romanii aleg sa cumpere pavelele direct de la producator, in timp ce 20% se orienteaza catre magazinele specializate. Doar 10% apeleaza la antreprenorul lucrarii”, a mai spus directorul executiv al Symmetrica.

Acesta a adaugat ca, dincolo de criteriul estetic, consumatorii locali ar trebui sa faca alegerea si tinand cont de tipul de trafic ce se va desfasura pe suprafata pavata. Astfel, o alegere corecta se traduce printr-o investitie initiala mai mica si o durata de exploatare mai lunga, cuprinsa intre 15 si 30 de ani.

Cand vine vorba de consumul de pavele pe piata locala, datele Symmetrica mai arata ca 90% din vanzari se indreapta catre mediul urban, in timp ce doar 10% ajung in mediul rural.

Pentru 2012, compania suceveana Symmetrica estimeaza o majorare cu 20 de procente a business-ului, pana la 16,2 milioane de euro, de la 13,5 milioane de euro in 2011, in conditiile in care situatia economica actuala va ramane cel putin stabila sau va avea o usoara imbunatatire.

Principalii competitori ai Symmetrica pe piata locala sunt Semmelrock Stein+Design, Elis Pavaje si Serpocom.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri