14 Mai 2012

Mechel ar putea vinde combinatele din Romania din cauza profitului mic



Profitabilitatea scazuta a combinatelor siderurgice detinute de Mechel in Romania le face candidate pentru o posibila vanzare, a declarat directorul financiar al grupuloui rus, Stanislav Ploschenko, adaugand ca nu poate, insa, confirma o vanzare a acestor operatiuni, conform Mediafax.

Combinatele din Romania urmeaza sa fie evaluate pentru profitabilitate si necesar de investitii, impreuna cu alte operatiuni ale grupului, parte a unui plan care vizeaza cresterea resurselor de finantare pentru anumite proiecte, inclusiv prin vanzarea unor active.

Intrebat, intr-un interviu Bloomberg, daca Mechel si-a facut planuri sa renunte la combinatele siderurgice din Romania, Ploschenko a spus ca in timp ce profitabilitatea mai scazuta le face "candidate mai evidente", nu poate confirma o vanzare.

Operatiunile de productie de energie, inclusiv Toplofikatsia Rousse din Bulgaria, si afacerile de aliaje feroase ale diviziei Oriel Resources sunt cele mai evidente candidate pentru vanzare, a declarat Dmitri Smolin, analist la Uralsib Capital.

Chiar daca vor fi luate in calcul si combinatele din Romania, ar fi dificila gasirea unui cumparator, a adaugat analistul.

Grupul Mechel este pregatit sa renunte la propunerile de listare la Londra sau New York a diviziei miniere, in cazul in care obtine suficiente fonduri din planul de crestere a profitabilitatii, inclusiv prin posibile vanzari de active, pentru a putea finanta proiecte.

"Nu anticipam o oferta publica initiala a Mechel-Mining in acest an din cauza volatilitatii. Totodata, s-ar putea sa nu mai vindem pachetul de actiuni deloc, daca noua noastra strategie va avea succes si vom putea finanta proiectele diviziei miniere fara oferta publica", a spus Ploschenko.

Conducerea Mechel a aprobat vineri un plan pentru reducerea datoriilor, partial prin vanzarea de active. Datoria neta a Mechel a urcat cu 33% anul trecut, la 9,3 miliarde de dolari, in timp ce planurile de a vinde actiuni de circa doua miliarde de dolari la Mechel-Mining a fost amanata pentru septembrie, din cauza declinului pietelor.

Mechel se va concentra pe minerit, productia de otel, mai ales pentru construtii, precum si pe otel inxidabil si produse speciale, a spus directorul financiar.

Alte active vor fi auditate pentru determinarea profitabilitatii si necesarului de investitii in doua-trei luni, cu posibilitatea ca "anumite vanzari de active sa aiba loc in acest an", a adaugat el. Este, insa, prea devreme pentru a afirma ce suma ar putea fi atrasa, a afirmat Ploschenko in interviul pentru Bloomberg.

Profitul Mechel a urcat in anul fiscal incheiat in martie la 728 milioane de dolari, de la 657,2 milioane de dolari in anul fiscal anterior. In trimestrul al patrulea, profitul a crescut de aproape patru ori, de la 25,7 milioane de dolari la 201 milioane de dolari, sustinut de aprecierea rublei.

Grupul rus Mechel a intrat pe piata romaneasca in 2002 si detine combinatele Mechel Campia Turzii (INSI), Mechel Targoviste (COS), Ductil Steel Otelu Rosu, Ductil Steel Buzau, Laminorul Braila si Mechel Reparatii Targoviste.



Citeste si