Petrolierii pot sta linistiti: Redeventele nu se modifica pana in 2015

Nivelul redeventelor platite de companiile care au in concesiune perimetre de explorare si exploatare a petrolului si gazelor naturale nu va fi modificat pana in 2015, a declarat ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.

"Redeventele nu se schimba pana in 2015", a afirmat Chitoiu, citat de Mediafax, adaugand ca se lucreaza la un proiect de act normativ privind redeventele pentru perioada 2015-2024.

Noile redevente urmeaza sa fie anuntate pana la finele lunii iunie.

Premierul Victor Ponta a declarat duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani", transmisa de PRO TV, ca noul nivel de redevente va fi anuntat cat mai repede, pana la sfarsitul actualei sesiuni parlamentare, si ca Romania incaseaza doar 4%, in conditiile in care media europeana presupune o redeventa de peste 20%.

Chitoiu a anuntat miercuri ca Guvernul pregateste un proiect de lege privind suprataxarea veniturilor exceptionale ale companiilor petroliere, care ar urma sa fie aprobat pana la finele anului si aplicat din 2013.

In 7 mai el spunea ca Guvernul ar putea introduce un impozit pe veniturile exceptionale ale companiilor din domeniu si ca redeventele la petrol si gaze sunt prea mici.

Redeventele de petrol si gaze, cuprinse intre 3,5% si 13% din productie, sunt fixate din 2004 pana in decembrie 2014. Aceste taxe au fost stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

Bugetul de stat incaseaza anual redevente miniere si petroliere care se cifreaza in jurul sumei de un miliard de lei (225 milioane de euro).

Principalele companii din sectorul petrolului si gazelor din Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol (detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) si Romgaz Medias.

Productia de gaze este asigurata in proportii aproape egale de Romgaz si OMV Petrom. OMV Petrom este singura companie care extrage titei, avand acest drept prin contractul de privatizare catre grupul austriac OMV, in 2004.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri