Introducerea "taxei fast food" ar afecta "in mod cert si profund" segmente largi ale populatiei, industria alimentara, agricultura si economia romaneasca in general, considera federatia Romalimenta.
"Romalimenta reitereaza punctul de vedere cu privire la suprataxarea alimentelor: nu sustinem o noua taxa, care ar afecta cert si profund segmente largi ale populatiei, industria alimentara, agricultura si economia romaneasca in general. Cu atat mai dramatice ar fi efectele unei asemenea masuri in conditiile prelungitei crize economice, a recesiunii care ameninta din nou nu numai Romania, ci intreaga Uniune Europeana, tot mai multe state incercand sa gaseasca modalitati de crestere economica", se arata intr-un comunicat al patronatului din industria alimentara transmis vineri Mediafax.

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, a anuntat ca prin noua lege a sanatatii ar putea fi introdusa taxa pe fast food si pe berea cu alcool, intrucat este vorba de o alimentatie nesanatoasa care creste morbiditatea pe anumite boli si, respectiv, de un produs alcoolic.

Romalimenta afirma ca a propus si argumentat permanent reducerea TVA la alimente, aceasta fiind o parghie fiscala folosita in majoritatea tarilor UE, "cu atat mai necesara in conditiile modestei puteri de cumparare a romanilor".

Potrivit federatiei, experienta altor state care au instituit astfel de taxe (Danemarca, Belgia, Franta sau Ungaria) nu probeaza nici cel mai mic efect asupra tintei pretinse, respectiv imbunatatirea starii de sanatate a populatiei, ci mai degraba redirectionarea consumatorilor catre produse mai ieftine si mai slabe calitativ si nutritional, insotita de stimularea comertului transfrontalier si a economiei subterane.

"Suntem convinsi ca dialogul urgent si direct cu conducerea Ministerului Sanatatii va contribui la gasirea cailor eficiente de imbunatatire a sanatatii publice", se mai arata in comunicatul Romalimenta.

Premierul Victor Ponta a declarat joi ca introducerea taxei pe produse fast-food si pentru berea cu alcool nu va aduce bani la buget, dar poate avea un efect pozitiv de sanctionare si descurajare a unei alimentatii nesanatoase care afecteaza viata copiilor.

El a aratat ca, dupa ce a auzit de lansarea acestei teme, a avut o discutie cu ministrul Sanatatii, care i-a explicat ca a raspuns la o intrebare a presei pe aceasta tema si numai la genul ca "vom vedea cand va fi cazul daca introducem taxa".

Premierul Victor Ponta a sustinut anterior ca nu detine informatii legate de introducerea taxei pe produse fast-food si la berea cu alcool, adaugand in acelasi timp ca acest subiect urmeaza sa fie discutat.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri