Ii place sa invete, asa ca are urechile "palnie" cand se intalneste cu oameni de business pe care ii admira. A intrat in lumea afacerilor prin imobiliare, dar nu se fereste de noi provocari in afaceri. Acum merge la conferinte pe teme de energie regenerabila, cu scopul de a-si face temele in acest domeniu la moda, spune Gica Popescu, intr-un interviu acordat wall-street.ro.
Gica Popescu, capitanul “generatiei de aur” a fotbalului romanesc, a intrat in business in 2004, la scurt timp dupa ce s-a retras din viata sportiva. A inceput cu imobiliarele si desi a venit criza a continuat si in acesti ani sa lucreze la unele proiecte. Ca om de afaceri, fostul international la fotbal este un adept al invatarii continue si al stachetei ridicate cat mai sus.

Popescu a anuntat recent un parteneriat pentru constructia primului hotel marca Courtyard Marriott din Romania, in Capitala. O investitie de 20 milioane de euro. Tot in criza, omul de afaceri s-a implicat, ca actionar minoritar, si in dezvoltarea unui centru comercial in cartierul Rahova, denumit Doldora Bazaar.

In afaceri, lui Popescu i-a placut intotdeauna sa fie inconjurat de oameni de la care sa aiba ce sa invete. “Vin din sport, asa ca am avut multe necunoscute in business, pe care le-am invatat. Am avantajul ca invat foarte repede si ma pasioneaza ceea ce fac. Nu mi-e rusine sa merg la conferinte cum sunt cele din energie sau domeniul hotelier. Imi place sa invat, atunci cand simt ca am multe goluri. Am intrat in afaceri la 36 de ani, altii poate au invatat pana la aceea varsta, eu atunci am inceput”, spune fostul sportiv, care totusi admite ca activitatea sportiva l-a asezat deja la un anumit nivel in afaceri, avand in vedere contactele pe care le avea cand a inceput.

Energia regenerabila, un domeniu de interes

“Unde nu stiam am adus oameni care sa ma invete sau care sa faca ce trebuie in locul meu. E important sa realizezi ca esti prost, cu ghilimelele de rigoare, intr-un anumit domeniu”, mentioneaza Gica Popescu.

Dar nu doar constructiile il intereseaza pe fostul fotbalist. Energia regenerabila este un domeniu care il pasioneaza si participa la conferintele de profil. Va investi in energie? Popescu spune ca momentan merge la conferinte dedicate domeniului pentru a invata mai multe. „Este un domeniu care ma pasioneaza. In business sunt, in prezent, atatea incertitudini incat este mai bine sa ne facem cum trebuie temele si abia dupa aceea sa vedem daca investim sau nu”, a declarat Gica Popescu, pentru wall-street.ro.

Cum i se pare domeniul pana acum? “Este un domeniu oarecum la moda, pare a fi un sector in care merita sa investesti, cu toata ca sunt niste probleme, cum ar fi incertitudinile legate de certificatele energetice. Nu este simplu”, spune Popescu.

Daca domeniul energiei regenerabile este in prezent doar tatonat, omul de afaceri are si un proiect in care va investi cu certitudine in perioada urmatoare: hotelul Courtyard.

40% din investitia in hotel, din fonduri proprii


“Aveam proiectul din 2007, criza l-a parcat, din 2010 l-am reluat si am inceput negocierile cu Marriott, care au durat un an si jumatate. Acum urmeaza sa semnam finantarea cu banca si sa ne apucam de treaba”, povesteste Popescu.

Omul de afaceri a mentionat ca circa 40% din investitie va fi acoperita din fonduri proprii, fara a include in costuri pretul terenului.

Tot pe imobiliare, Popescu mai are in plan si constructia unei cladiri de birouri. “Mai avem un proiect de office in stand-by, in aceasta toamna vom incerca sa obtinem finantarea si, daca vom primii banii, am putea sa incepem anul viitor constructia”, spune omul de afaceri.

Tot in criza, Popescu a investit, ca actionar minoritar, in proiectul de retail Doldora Bazaar. Este multumit de rezultate? “E singurul business pe care nu l-am creionat eu. Nu sunt multumit de rezultate si nici partenerii mei nu sunt. Ce-i drept, am prins si aceasta perioada grea. Speram ca lucrurile sa se indrepte. Profilul initial al proiectului s-a schimbat”, raspunde Popescu.

Proiectul din Rahova a demarat ca un spatiu dedicat micilor comercianti, apoi in proiect s-a deschis un supermarket.

Cum s-a imbinat notorietatea de sportiv cu afacerile

De ce investeste in aceasta perioada? “Eu cred enorm in potentialul acestei tarisoare si incerc sa transmit acest optimism si celor cu care ma intalnesc in strainatate. Este un potential de crestere fantastic in Romania. Situatia politica instabila, schimbarile de guvern, cele legislative sperie investitorii, desi si la ei acasa se intampla acelasi lucru. Politicienii ar trebui sa fie mai atenti si sa ofere mai multa stabilitate”, considera omul de afaceri.

Ce reactii au strainii carora Popescu le vorbeste de oportunitatile de investitii din Romania? “In momentul in care le spun ca investesc alaturi de ei capata incredere. Pe mine m-a ajutat notorietatea capatata in fotbal. Faptul ca am fost considerat un sportiv serios m-a plasat la un anumit nivel, dar m-a si obligat in acelasi timp, pentru ca trebuie sa mentii standardul din sport si in business. Daca nu pastrezi standardul lumea ar face o paralela, o comparatie si nu doresc lucrul asta. Consider ca am reusit sa pastrez acelasi nivel de seriozitate”, apreciaza Gica Popescu.

Popescu se mai descrie si ca un om extrem de corect, insa criza l-a invatat ca in afaceri nu este totusi bine sa fii exagerat cu aceasta calitate.

“Sunt un tip foarte corect si imi respect partenerii de business. Totusi, am realizat ca am exagerat incercand sa fiu corect pana la extrem si am invatat ca in afaceri trebuie, in primul rand, sa iti vezi propriul interes”, a spus omul de afaceri, care a exemplificat aceasta exagerare a corectitudinii prin faptul ca intr-un anumit proiect putea sa lase mai multe persoane sa intre in afacere, dar a preferat sa refuze si sa mearga cu un singur partener.

E bine sa fii corect, dar nu exagerat si nu dincolo de propriul interes”, subliniaza Popescu.

Despre datoriile pe care scoala sa de fotbal le are la ANAF, Popescu spune ca nu stia de ele. “Le-am spus oamenilor sa nu faca datorii. Le vom plati”, a mai spus Popescu.

"Cateodata am impresia ca traim dintotdeauna in criza"

Despre ultimii 4 ani, fostul sportiv pune ca au fost extrem de grei. “A fost foarte greu sa rezisti, dar iata-ne aici, pe baricade. Principalele probleme au venit din faptul ca aveam multe proiecte in desfasurare si am prinsi de criza descoperiti. A trebuit sa aducem bani de acasa in unele proiecte. Practic, cand a inceput criza noi eram in plina dezvoltare. Totusi, dincolo de probleme, rezistam. Asteptam sa treaca aceasta perioada, dar cateodata am impresia ca traim dintotdeauna in criza”, povesteste omul de afaceri.

Popescu a intrat in afaceri in 2004, la un an dupa ce s-a retras din fotbal si dupa o scurta perioada in care a tatonat cu meseria de impresar, domeniu care insa nu i-a placut. In afacerile imobiliare l-au introdus un grup de parteneri din Spania.

“Am inceput cu cativa prieteni ai lui Gordillo, fost jucator la Real Madrid”, isi aminteste Popescu.

A initiat viitoare parteneriate chiar pe stadion? “Nu, dar persoanele din fotbal m-au introdus in anumite business-uri”, spune fostul jucator.

Ce inseamna organizarea finalei UEFA ca imagine pentru Romania? “Semnalul a fost pozitiv. S-a scris mult in presa spaniola ca Bucurestiul arata minunat, ca s-a organizat bine finala. Este important sa se scrie si de bine. Este un semnal important”, a mentionat Popescu.

De ce nu a intrat in afaceri cu un business mic si a preferat sa se avante direct in proiecte mai mari? “In viata, imi place sa pun stacheta sus. Niciodata nu m-am bucurat de succesele mici. Cand am ajuns la Barcelona nu m-am multumit sa ajung acolo. Am vrut sa fiu respectat, am ajuns capitan de echipa. Intotdeauna am tintit sus, ma motiveaza proiectele grele. Am avut nesansa sa sa prind o perioada grea in business care ne-a tinut pe loc. Cand esti format sa tintesti tot mai sus trebuie sa pastrezi acest profil ambitios si in business. Totusi nu doresc sa devin un sclav al afacerilor, pun accent enorm pe educatia copiilor si pe familie”, a declarat omul de afaceri.

Ce sfat ar da unui tanar antreprenor? “Nu-mi permit sa dau sfaturi. Eu stau intotdeauna cu urechile ciulite cand sunt langa oameni cu experienta. Apreciez oameni ca domnul Tiriac si cand am oportunitatea sa fiu in preajma dumnealui am urechile palnie. Sa dau sfaturi ar fi o lipsa de bun simt”, considera omul de afaceri.

Sursa foto: AgerPress

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri