Guvernul a modificat, pentru prima data, sistemul de esalonare la plata a datoriilor introdus anul trecut si a decis, pentru a degreva compania Posta Romana de plata imediata a obligatiilor catre stat, ca amenzile si datoriile de achitarea carora depinde acordarea unei autorizatii pot fi esalonate.

In conditiile in care un astfel de sistem nu poate fi schimbat discriminatoriu, pentru o singura companie, noile reguli vor fi aplicate tuturor persoanelor fizice sau juridice de drept public sau privat care au acumulat astfel de datorii, relateaza Mediafax.

Printr-o ordonanta de urgenta aprobata anul trecut, Guvernul a decis ca obligatiile fiscale ale persoanelor fizice sau juridice de drept public sau privat administrate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) pot fi esalonate la plata pe o perioada de cel mult cinci ani.

Facilitatea nu era insa valabila pentru datorii mai mici de 500 lei in cazul persoanelor fizice si 1.500 lei in cazul persoanelor juridice, pentru obligatii care au mai fost esalonate, pentru obligatiile fiscale administrate de ANAF cu termene de plata dupa data eliberarii certificatului de atestare fiscala, pentru datorii de a caror plata depinde acordarea sau mentinerea unei autorizatii, acord ori alt act administrativ similar, pentru creantele transmise spre recuperare ANAF si pentru amenzile de orice fel care reprezinta venit la bugetul de stat.

Guvernul a abrogat insa doua dintre aceste exceptii si a decis astfel ca esalonarea la plata va fi de asemenea posibila atat pentru obligatiile fiscale de a caror plata depinde acordarea sau mentinerea unei autorizatii, acord ori alt act administrativ similar, cat si pentru amenzile de orice fel care sunt varsate la bugetul de stat.

Executivul a anuntat, saptamana trecuta, ca datoriile Postei Romane catre alte institutii ale statului vor fi reesalonate la plata, pentru a evita intrarea companiei in insolventa din cauza managementului defectuos exercitat de fosta conducere.

Potrivit Guvernului, Posta Romana se afla intr-o situatie economica dificila, fiind chiar in pericol de insolventa, deoarece a pierdut toate procesele aflate pe rolul instantelor, prin neprezentare, si are de platit amenzi de 103 milioane lei la Consiliul Concurentei si datorii de 110 milioane lei catre ANAF.

Posta Romana, controlata de stat, are circa 35.000 de angajati, iar in ultimii trei ani a inregistrat pierderi care cumuleaza aproximativ 100 milioane euro.

Noi reguli introduse de Guvern stabilesc ca, pentru contribuabilii care au solicitat esalonarea la plata si care trebuie sa achite obligatiile fiscale intr-un anumit termen pentru a fi mentinuta o autorizatie, precum si pe perioada esalonarii, aceasta autorizatie nu va fi revocata ori suspendata pe motiv de neplata, iar garantiile constituite nu vor fi executate. Prevederea va fi valabila si in cazul cererilor aflate in curs de solutionare.

Numai in situatia in care cererea a fost respinsa, obligatiile fiscale trebuie achitate in termen de 15 zile de la comunicarea deciziei, iar o noua cerere de esalonare poate fi depusa doar dupa un an.

In acelasi timp, contribuabilii care au deja esalonari la plata in derulare vor putea beneficia, in aceleasi conditii, si de esalonarea amenzilor si/sau a datoriilor de a caror plata depinde mentinerea unei autorizatii.

Mai mult, in cazul in care valoarea garantiilor constituite pentru esalonarea aflata in curs de derulare acopera si amenzile si/sau obligatiile fiscale de a caror plata depinde mentinerea unei autorizatii, nu vor mai fi constituite garantii suplimentare.

Sursa foto: Posta Romana


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Pe ultima suta de metri, PSD pune la bataie 66 de posturi la Fisc