Institutiile statului, un cadru legislativ deficitar sau un nivel de educatie scazut in randul populatiei au condus in ultimii ani, de la inceperea izolatiei termice a blocurilor din Romania, la o calitate mult sub nivelul european a procesului de anvelopare a locuintelor din tara noastra.
Specialistii in domeniu trag un semnal de alarma vizavi de calitatea realizarii izolatiilor termice din Romania.

„Greseala vine in principal din lipsa educatiei populatiei. Lucrurile sunt si mai grave cand vorbim despre lucrari contractate direct de autoritati. Greselile vin din lipsa unor standarde exacte care trebuie respectate si a unui control extrem de atent asupra respectarii lor. Este vorba despre asumarea responsabilitatii. Exista companii care au apelat la materiale de calitate indoielnica pentru a oferi un pret scazut, dar din pacate efectele vor fi vizibile in cativa ani. Intrebarea este cine va raspunde atunci”, este de parere Razvan Bobe, director cercetare dezvoltare in cadrul producatorului de materiale de constructii Baumix.

In acelasi timp, managerul roman sustine ca planurile urbanistice permisive au dus la lucrari subordonate exclusiv scopului functional, fara nici un element estetic, sau cu o estetica de tip grobian. „In ceea ce priveste autoritatile, organele de control ale Inspectoratului de Stat in Constructii sunt subdimensionate, controlul stadiilor de constructie este insuficient, iar pe piata ajung produse de calitate indoielnica”, a mai precizat Bobe.

„Greselile au loc din cauza luptei intre ofertanti la licitatii”

O alta cauza a montajului deficitar in ceea ce priveste polistirenul il constituie insasi lupta dintre ofertanti la licitatii: „Se castiga la preturi prea mici, iar unii constructori incep sa faca economie, cumparand materiale de la producatori care nu respecta calitatea produselor”, sustine Marcel Barbut, proprietarul AdePlast.

„Este bine ca primariile au accelerat lucrarile, insa sfatul nostru ar fi sa fie foarte atente atat la antreprenorii alesi, cat si la materialele folosite. Lucrarile trebuie urmarite indeaproape si de primarii, dar si de asociatiile de locatari”, mai spune Barbut.

Reabilitarea termica s-a facut dupa “posibilitati”

De aceeasi parere este esti directorul Mapei Romania - Vasile Brad - in opinia caruia reabilitarea termica s-a facut dupa „posibilitati”.

„Pretul mai mic a castigat. Este dificil de vorbit despre modul in care au fost efectuate lucrarile de reabilitare. Fiecare producator are o procedura de aplicare cu particularitatile specifice materialelor pe care le comercializeaza. Vedem ca se lucreaza pe ploaie, pe frig, pe caldura. Din punctul nostru de vedere nu este in regula sa se lucreze in aceste conditii. Au aparut diverse stiri despre greselile facute in executie, dar nu suntem in masura sa le comentam. Cei care au facut expertizele si institutiile de control abilitate, sunt convins ca au dat si rezolutii la acestea”, a explicat pentru wall-street.ro - Vasile Brad.

Citeste si Vrei sa-ti izolezi locuinta? Afla de ce trebuie sa tii cont

Derapaje grave de estetica a fatadelor

De cealalta parte, prof. dr. Mircea Ochinciuc, seful Ordinului Arhitectilor din Romania, este de parere ca nu a existat o stragie de reabilitare termica de la bun inceput: „Din punct de vedere arhitectural, am semnalat derapaje grave de estetica a fatadelor. Proprietarii nu au avut acces la proiectul de reabilitare deoarece s-a considerat ca platitorul lucrarilor – adica Primaria – este beneficiar. Insa acest lucru nu anuleaza faptul ca proprietarii apartamentelor, respectiv asociatiile de locatari, sunt de fapt beneficiarii si sunt indreptatiti sa acceseze documentatia proiectului", a precizat acesta.

Ordinul Arhitectilor este extrem de ingrijorat si de aspectul pe care l-au dobandit bulevardele Bucurestiului, in nuante neconforme, alese de persoane care nu sunt abilitate, cum ar fi primarii, admistratorii de bloc si alte persoane. In multe tari europene exista politici urbane de restrictionare a culorilor folosite la zugravirea fatadelor, chiar si in cazul locuintelor unifamiale, din dorinta de a proteja ceea ce peste tot in lume reprezinta o proprietate publica: aspectul fatadelor orasului.

Mai citeste si DEZBATERE: Pro sau contra reabilitarii termice cu polistiren?


Cine are dreptate? Cine raspunde pentru calitatea lucrarilor de constructie a fatadei blocurilor? Cum arata blocul dvs.? Sunteti multumit de reabilitarea termica a blocului? Unde ati sesizat greseli? wall-street.ro va incurajeaza la DEZBATERE!
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri