"Ca administrator judiciar, ne-am manifestat disponibilitatea sa gasim o solutionare amiabila, i-am invitat la discutii saptamana viitoare, a fost un apel public, prin media. Majoritatea dintre acesti parteneri inca ai Hidroelectrica si-au manifestat disponibilitatea de a participa la discutii. Evident, nu vom mai fi in situatia in care sa acceptam conditii de negociere, de exemplu reducerea cantitatilor doar cu 5%. Daca nu se vor finaliza in conditiile dorite de Hidroelectrica, evident ca vor avea aceeasi soarta (vor fi reziliate, ca si contractul cu Euro-P.E.C., n.r.)", a declarat Remus Borza (foto), seful Euro Insol, al emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV.

Hidroelectrica a intrat in insolventa in 20 iunie, la solicitarea Consiliului de Administratie. Consiliul si-a motivat cererea prin scaderea cifrei de afaceri si cresterea datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" si al secetei din 2011.

Euro Insol a denuntat marti contractul cu Euro-P.E.C. Galati, din cauza datoriilor, in valoare de 37,8 milioane de lei, contract care a provocat perderi de 118,5 milioane de lei celui.mai mare producator de energie din Romania.

Euro-P.E.C. este una dintre cele zece firme, cunoscute ca "baietii destepti", care cumpara energie de la Hidroelectrica prin contracte directe, la preturi sub cele de pe piata.

Citeste si:

In 2011 Euro-P.E.C. a cumparat de la Hidroelectrica energie de 45,3 milioane de lei. Pretul mediu platit de firma din Galati a fost de 141 lei/MWh, fata de o medie 220 lei pe piata de profil OPCOM.

Borza a adaugat ca in cadrul procesului de reorganizare a Hidroelectrica vor fi urmarite nu doar contractele de vanzare a electrciitatii, ci si cele de mentenanta, antepriza sau de prestari servicii.

"Avem contracte de paza in care platim agentul cu 24 lei pe ora, asta in timp ce la primele trei firme de profil din piata pretul este de sapte lei pe ora. (...) Vorbim de contracte de mentenannta, de antepriza de ordinul zecilor de milioane de euro cu devize supraevaluate, cu lucrari mai mult sau mai putin efectuate. Deci, nu ne uitam exclusiv la contractele bilaterale, ci si la celelalte, de prestari servicii, de antepriza, constructii, consultanta, paza, sponsorizari", a mai spus Borza.

Hidroelectrica este detinuta de Ministerul Economiei.