Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Euro Insol, a anuntat ca vrea solutii amiabile privind contractele directe de vanzare a energiei, urmand sa initieze in iulie discutii cu beneficiarii acordurilor, dar a adaugat ca, daca acestia nu vor accepta noile conditii, contractele vor fi denuntate, potrivit Mediafax.
"Ca administrator judiciar, ne-am manifestat disponibilitatea sa gasim o solutionare amiabila, i-am invitat la discutii saptamana viitoare, a fost un apel public, prin media. Majoritatea dintre acesti parteneri inca ai Hidroelectrica si-au manifestat disponibilitatea de a participa la discutii. Evident, nu vom mai fi in situatia in care sa acceptam conditii de negociere, de exemplu reducerea cantitatilor doar cu 5%. Daca nu se vor finaliza in conditiile dorite de Hidroelectrica, evident ca vor avea aceeasi soarta (vor fi reziliate, ca si contractul cu Euro-P.E.C., n.r.)", a declarat Remus Borza (foto), seful Euro Insol, al emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV.

Hidroelectrica a intrat in insolventa in 20 iunie, la solicitarea Consiliului de Administratie. Consiliul si-a motivat cererea prin scaderea cifrei de afaceri si cresterea datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" si al secetei din 2011.

Euro Insol a denuntat marti contractul cu Euro-P.E.C. Galati, din cauza datoriilor, in valoare de 37,8 milioane de lei, contract care a provocat perderi de 118,5 milioane de lei celui.mai mare producator de energie din Romania.

Euro-P.E.C. este una dintre cele zece firme, cunoscute ca "baietii destepti", care cumpara energie de la Hidroelectrica prin contracte directe, la preturi sub cele de pe piata.

In 2011 Euro-P.E.C. a cumparat de la Hidroelectrica energie de 45,3 milioane de lei. Pretul mediu platit de firma din Galati a fost de 141 lei/MWh, fata de o medie 220 lei pe piata de profil OPCOM.

Borza a adaugat ca in cadrul procesului de reorganizare a Hidroelectrica vor fi urmarite nu doar contractele de vanzare a electrciitatii, ci si cele de mentenanta, antepriza sau de prestari servicii.

"Avem contracte de paza in care platim agentul cu 24 lei pe ora, asta in timp ce la primele trei firme de profil din piata pretul este de sapte lei pe ora. (...) Vorbim de contracte de mentenannta, de antepriza de ordinul zecilor de milioane de euro cu devize supraevaluate, cu lucrari mai mult sau mai putin efectuate. Deci, nu ne uitam exclusiv la contractele bilaterale, ci si la celelalte, de prestari servicii, de antepriza, constructii, consultanta, paza, sponsorizari", a mai spus Borza.

Hidroelectrica este detinuta de Ministerul Economiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri