Veskrna, CEZ: Voi lua primul zbor daca se reiau privatizarile

Grupul ceh CEZ este interesat sa participe la privatizarea filialelor de distributie a electricitatii ramase in proprietatea Electrica, a declarat Jan Veskrna, presedintele Directoratului CEZ Romania, potrivit Mediafax.

"Am discutat cu actionarul din Cehia si in ipoteza in care s-ar deschide privatizarile pentru distributiile de energie ramase, vom fi interesati sa participam. (...) Voi lua primul zbor catre Praga daca se va lua o decizie asupra privatizarilor", a declarat Jan Veskrna, presedintele Directoratului CEZ Romania.

El a afirmat ca reprezentantii CEZ au initiat discutii pe aceasta tema cu autoritatile, dar raspunsul primit a fost unul general.

Intrebat de care dintre cele trei filiale de distributie ramase ar fi interesat CEZ (Transilvania Sud, Transilvania Nord si Muntenia Nord), Veskrna a spus ca depinde de disponibilitatea Romaniei de a privatiza, pe de o parte, precum si de modalitatea de vanzare aleasa, in bloc sau pe unitate separata.

Veskrna a mai spus ca probabil CEZ nu va face o oferta pentru toate trei, iar cea mai logica optiune pentru o singura filiala ar fi Muntenia Nord.

In perioada 2005-2008 au fost privatizate cinci filiale Electrica, preluate de CEZ, Enel (Italia) si E.ON (Germania).

CEZ a intrat pe piata romaneasca in 2005, cand a preluat de la stat distribuitorul de energie Electrica Oltenia, si opereaza in prezent si mai multe hidrocentrale si parcuri eoliene.

In 2011, veniturile CEZ din Romania s-au plasat la 2,5 miliarde lei, iar EBITDA s-a ridicat la 482,5 milioane lei. Pentru acest an CEZ estimeaza un avans al EBITDA la peste 900 milioane lei, sustinut de energia din surse eoline, produsa intr-un parc dezvoltat in Dobrogea.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri