Inspectia Muncii a desfasurat la nivel national, in 12—14 iulie 2012, actiuni de control cu caracter inopinat, privind identificarea cazurilor de munca nedeclarata, precum si verificarea modului in care se respecta prevederile legale referitoare la securitatea si sanatatea in munca din domeniul alimentatiei publice. In doar trei zile, inspectorii de munca au aplicat amenzi in valoare totala de 1.866.500 de lei si 164 de persoane au fost depistate fara forme legale de angajare.

In domeniul relatiilor de munca, s-au aplicat amenzi de 1.561.500 de lei, din care 1.350.000 de lei pentru primirea la munca a persoanelor fara intocmirea unui contract in forma scrisa. Au fost controlati 1.297 de angajatori care au insumat un numar de 23.437 de salariati, potrivit institutiei.

Pentru primirea la munca a mai mult de 5 persoane fara contract individual au fost identificati cinci angajatori, doi in Bucuresti, doi in judetul Valcea si unul in judetul Dambovita. Prin urmare s-au facut propuneri de cercetare penala in acest sens.

De asemenea, s-au constatat 3.383 de deficiente si s-au dispus 3.583 de masuri in vederea remedierii.

Cele mai frecvente incalcari ale prevederilor legislatiei muncii din domeniul relatiilor de munca, in alimentatie publica au fost: primirea la munca a persoanelor fara intocmirea unui contract in forma scrisa, nu se inmaneaza salariatului un exemplar al contractului individual de munca, nu se respecta termenul de completare si transmitere a registrului de evidenta a salariatilor si nu se pastreaza registrul la sediul angajatorului, nu se completeaza foile colective de prezenta pentru evidentierea orelor de munca prestate de fiecare salariat.


In domeniul securitatii si sanatatii in munca s-au constatat 1.937 de deficiente fata de legislatia in vigoare si s-au aplicat 1911 sanctiuni contraventionale, din care 1.850 de avertismente si amenzi in valoare de 305.000 de lei.

Pentru remedierea deficientelor constatate, in alimentatie publica, inspectorii de munca au dispus 1.963 masuri cu termene fixe de raportare a modului de rezolvare.

Printre deficientele din domeniul securitatii si sanatatii in munca intalnite la angajatorii controlati, s-au numarat: lipsa supravegherii medicale adecvate pentru lucratori, neasigurarea unei instruiri adecvate de securitate si sanatate in munca, deficiente in utilizarea echipamentelor de munca in mediul umed, lipsa evaluarii riscurilor profesionale la locurile de munca.


Sursa foto: freedigitalphotos.net
:

Retail jobs
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri