Sonda de exploare Kaz 1 este amplasata in partea de Nord-Vest a perimetrului, in apropierea localitatii Fitionesti (judetul Vrancea) si va avea o adancime proiectata de aproximativ 4.200 de metri. In acelasi timp, pentru continuarea cercetarii potentialului petrolifer al perimetrului, compania intentioneaza sa deruleze un program de achizitie date seismice 2D (minim 200 Km) in zona de sud-vest (structura Pruneni).

„Este un pas important pentru industria de petrolul si gaze a Kazahstanului si a companiei nationale KazMunayGas (KMG), prima sonda in afara granitelor sale. Pana in prezent, operatiuni de acest gen s-au efectuat, in mod exclusiv, numai pe campurile petrolifere din Kazahstan. Aceasta reprezinta o noua etapa in strategia de dezvoltare a Grupului Rompetrol, parte a obiectivului pe termen lung al KMG, de a fi intre primele 30 de mari companii de petrol si gaze din lume”, declara Zhanat Tussupbekov, director general al grupului Rompetrol.

Valoarea totala a investitiilor in cadrul acestui proiect va depasi 10 milioane de dolari in acest an si 17,5 milioane dolari in 2013.

In prezent, Rompetrol detine in concesiune cinci perimetre de explorare geologica pe teritoriul Romaniei – Satu Mare, Zegujani, Gresu, Nereju si Focsani.