Sindicatul Liber Alro arata ca dupa negocierile care au avut loc miercuri, timp de noua ore, privind contractul de achizitie a energiei electrice dintre producatorul de aluminiu si Hidroelectrica, s-a ajuns la un acord si implicit la un pret acceptabil de ambele parti.

"In acel moment, reprezentantul Fondului Proprietatea si al Ministerului Economiei au intervenit in negocieri si au blocat acordul partilor tocmai cand urma sa se semneze", a precizat sursa citata.

Sindicatele din SC Alro SA spun ca nu inteleg de ce atunci cand reprezentantii Alro au acceptat toate conditiile Administratorului judiciar al Hidroelectrica, "inclusiv pretul, care este la limita suportabilitatii pentru producatorul de aluminiu", reprezentantii de la Fondul Proprietatea au blocat aceste negocieri.

"Nu vom accepta ca, prin anumite actiuni, salariatii din cadrul societatilor Alro si Alum sa-si piarda locurile de munca si vom actiona prin toate mijloacele legale, inclusiv pichetari, mitinguri si greve, pentru a preintampina acest dezastru regional care se prefigureaza din ambitia si interesele obscure ale unora", se mai arata in comunicatul de presa semnat de presedintii Sindicatului Liber Alro, Sindicatului Aluministul, Sindicatului Alroproduct si Sindicatului Prelucrarea Aluminiului.

Confederatia "Cartel Alfa" precizeaza ca reprezentantii sindicatului SC Alro SA au sustinut, in cursul negocierilor, interesele a 20.000 de oameni, lucratori ale caror locuri de munca depind de incheierea unui contract cu Hidroelectrica.

"Cartel Alfa" cere Ministerului Economiei sa clarifice de urgenta aceasta situatie in vederea evitarii conflictelor sociale de amploare.

Citeste si:

Producatorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai mare consumator de energie din Romania, va plati cu 70% mai mult pentru electricitatea cumparata de la Hidroelectrica.

"De la 114-116 lei/MWh, Alro va plati in jur de 200 lei/MWh. Pe langa asta, Alro va achita si 11 milioane de euro ca diferenta pentru energia pe care a achizitionat-o de la inceputul anului incoace", a declarat joi, pentru Mediafax, reprezentantul administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza.

Alro are un contract direct a achizitiei energiei de la Hidroelectrica valabil pana in 2018. In fiecare an, Alro achizitioneaza 3 TWh de electricitate de la compania de stat, aflata in insolventa din luna mai.

Borza a adaugat ca la jumatatea acestui an Hidroelectrica a inregistrat pentru prima data pierderi, estimate la 30 milioane de lei, din cauza secetei. Totodata, productia de energie a companiei estimata pentru acest an este mai mica de 13 TWh, un minim istoric.

Compania de stat Hidroelectrica a activat marti clauza de forta majora, pentru a doua oara in mai putin de an an, ca urmare a secetei care a dus la scaderea debitelor raurilor. Forta majora la Hidroelectrica a fost instituita si in perioada septembrie 2011 - mai 2012.

Hidroelectrica este controlata de stat, prin Ministerul Economiei.