13 August 2012

Afacerile Rompetrol Rafinare au scazut cu 6% in primul semestru



Rompetrol Rafinare, parte a grupului Rompetrol, a inregistrat in primul semestru o cifra consolidata de afaceri de aproximativ 2,3 miliarde dolari, in scadere cu 6% fata de nivelul obtinut in perioada similara din 2011.

„Pe fondul reducerii cererii de produse petroliere pe piata interna si internationala si, implicit, a marjelor si a volumelor comercializate de companie, aceasta a consemnat o scadere a rezultatului operational (EBITDA), de la un nivel pozitiv de 49,3 milioane dolari in semestrul I 2011 la un nivel negativ de 29 milioane dolari", potrivit unui comunicat al Rompetrol Rafinare.

Rezultatele financiare, spun oficialii companiei, au fost puternic afectate si de o serie de factori independenti de activitatea sa, precum diminuarea semnificativa in S1 2012 a marjei de rafinare (71%, de la 51,1 dolari/tona in S1 2011 la 14,8 dolari/tona), a cursului valutar (+14% pentru leu/dolar, +5% pentru leu/dolar) sau a costurilor necesare asigurarii capitalului de lucru. La acestea se adauga impactul evolutiei internationale a titeiului (in crestere cu 4%) si a produselor finite (+6% pentru benzina EURO 5 si +3% pentru motorina EURO 5), evolutia preturilor la celelalte produse petroliere fiind devansata de evolutia pretului la titei.

Valoarea totala a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare (Rompetrol Rafinare – rafinariile Petromidia si Vega, Rompetrol Petrochemicals si Rompetrol Gas) in perioada ianuarie–iunie s-a ridicat la 925 milioane dolari.

In prima jumatate a anului curent, Rompetrol Rafinare a avut un aport de 578 milioane dolari la bugetul de stat al Romaniei.



Citeste si