Consiliul Concurentei a supus dezbaterii publice propunerile de angajamente formulate de Fornetti Romania, implicata intr-o investigatie privind posibila incalcare a legii concurentei pe piata productiei si comercializarii produselor de patiserie si panificatie, scrie Mediafax.

"Prin angajamentele propuse, partile implicate urmaresc inlaturarea ingrijorarilor concurentiale ce au condus, in 2010, la declansarea investigatiei privind o posibila intelegere intre Fornetti Romania si beneficiarii francizei Fornetti de a comercializa produsele de patiserie si panificatie finite tip Fornetti la un pret stabilit, fara a tine cont de specificul cererii la un moment dat si de evolutia generala a pietei", se arata intr-un comunicat al Consiuliului Concurentei.

Astfel, Fornetti se angajeaza sa modifice contractul de franciza in vigoare pe parcursul anului 2012 prin acte aditionale pentru beneficiarii existenti in sistemul de franciza, precum si sa efectueze o noua revizie a contractului de franciza pentru benficiarii viitori semnatari de contracte de franciza.

In acest sens, compania va recomanda doar un pret maximal de revanzare a produselor. Pana acum fiecare beneficiar de franciza primea etichetele pretiparite de companie cu un pret stabilit de aceasta.

Totodata, Fornetti va elimina orice mecanism de verificare sau control a preturilor, urmand sa fie realizata doar o monitorizare interna, fara ca aceasta sa aiba un caracter contractual, bilateral sau sanctionator si fara a altera in vreun fel relatia contractuala cu beneficiarii.

Un alt angajament asumat de companie se refera la clauzele contractuale care limiteaza activitatea francizatului prin comercializarea de produse dintr-un domeniu de activitate identic sau asemanator. Prin contract beneficiarul de franciza Fornetti nu avea voie sa activeze in aceste activitati in timpul derularii contractului si ulterior incetarii acestuia pe o perioada de 2 ani. Perioada de timp a fost redusa la un an.

Dupa analiza observatiilor formulate de catre terti, Consiliul Concurentei poate solicita partilor modificarea propunerilor si poate decide acceptarea sau respingerea angajamentelor.

Angajamentele sunt monitorizate pe o perioada stabilita prin decizie a Consiliului Concurentei, iar in cazul neindeplinirii acestora,compania poate fi sanctionata cu amenda de pana la 10% din cifra de afaceri. Pe parcursul procedurii Consiliul Concurentei poate redeschide la cerere sau din oficiu investigatia, daca se constata anumite nereguli.

Sursa foto: fornetti.ro