Guvernul vrea sa modifice legislatia privind guvernanta corporatista la companiile de stat, astfel incat conducerea profesionista sa fie numita in cel mult 9 luni de la intrarea in vigoare a legii, dar vrea sa excepteze trei companii, pe chestiuni de aparare, ordine publica si siguranta nationala, conform Mediafax.

"Modificarile vizate vor impune companiilor de stat sa implementeze prevederile de numire a consiliilor de administratie profesioniste si a directorilor generali profesionisti si sa incheie acest proces in cel mult noua luni. Mai mult, modificarile vor specifica faptul ca numirea consiliilor de administratie interimare si a directorilor generali interimari va fi facuta numai pe o perioada limitata de timp", se arata in memorandumul de politici economice si fiscale semnat de Guvern cu Fondul Monetar International (FMI).

Reglementarile actuale privind guvernanta corporatista in companiile de stat sunt prevazute de o ordonanta de urgenta adoptata de Guvern in decembrie 2011.

In memorandum se arata ca Executivul "va accelera" implementarea legii in zona guvernantei corporatiste in companiile de stat si va selecta doar manageri si directori recomandati de firme independente de recrutare.

"Vom selecta doar administratori si directori prefesionisti din liste de candidati calificati pregatite de firme independente angajate sa ne asiste in acest poroces. Admitem ca procedand altfel am submina credibilitatea programului nostru de reforme, atat pentru public, cat si pentru investitori", potrivit documentului citat.

Totodata, Executivul vrea sa excepteze de la aplicarea acestei legi trei companii.

"Intentionam sa imbunatatim legea prin modificari care sa stabileasca o lista limitata de trei companii exceptate de la lege din considerente de aparare, ordine publica si securitate nationala", se mai spune in memorandum.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat in luna mai, ca va fi introdusa guvernanta corporatista la societatile cu capital de stat, astfel ca pana la finele anului un numar mare de companii ale statului vor beneficia de management privat.

Deocamdata, nicio companie de stat nu are director si administratori selectati pe baza competentelor profesionale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Thailandezii sfatuiti de guvern sa faca dus mai rar din cauza secetei