Cel mai mare procesator de lapte din R.Moldova salveaza de la faliment Prodlacta

Cel mai mare procesator de lapte din Republica Moldova, compania JLC SA, si JLC Germany, companii membre ale grupului JLC, controlat de omul de afaceri Vladimir Jardan, vor intra in actionariatul Prodlacta, adunarea creditorilor, convocata pe 30 august, aproband planul de reorganizare propus de societatea JLC Germany, potrivit unor surse apropiate situatiei.

Oficialii Prodlact si ai JLC nu au putut fi contactati pana la ora transmiterii acestei stiri.

JLC Germany a preluat anterior creanta pe care BCR o avea la Prodlacta pe care vrea sa o converteasca in actiuni, iar JLC SA si-a asumat sa imprumute Prodlacta cu o suma de pana la 3 mil. euro pentru finantarea deficitului de numerar de pe perioada reorganizarii. Creanta pe care JLC SA ar urma sa o detina prin aceste imprumuturi va fi, de asemenea, convertita in actiuni.

Astfel, companiile lui Jardan vor ajunge probabil sa controleze compania romaneasca.

Actionariatul companiei este momentan compus din Asociatia Salariatilor cu peste 41%, Olympus cu 23%, AVAS cu 18%, restul fiind detinut de alte persoane fizice si juridice.

Pentru reorganizarea societatii Prodlacta, intrata in insolventa anul trecut, au fost depuse doua planuri de reorganizare. Unul al JLC Germany, si un al doilea, propus chiar de debitoare prin care grecii de la Olympus au fost de acord sa realizeze o majorare de capital in cadrul companiei. Creditorii au ales insa planul moldovenilor, in defavoarea celor in care grecii ar fi urmat sa isi majoreze participatia in cadrul companiei.

Cum arata activitatea Prodlacta in prezent? Potrivit datelor din planurile de reorganizare, compania a reinnoit contractele cu marile lanturi de retail in 2012. In primul semestru al acestui an, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 3,5 mil. lei, iar datoriile depaseau 36 mil. lei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri