6 Septembrie 2012

Ponta: Tarom, prima companie cu manager privat, probabil chiar strain



Premierul Victor Ponta a declarat ca Tarom va fi probabil prima companie de stat care va avea manager privat, probabil chiar strain, iar Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania va fi reorganizata pentru a intra de asemenea sub conducerea unui management privat.

"Tarom-ul va fi probabil prima companie care va avea un manager privat si este foarte posibil sa fie un manager, o personalitate din afara tarii, dar cu mare experienta in domeniu", a afirmat Ponta, citat de Mediafax.

El a precizat ca si la CNADR va fi lansat un proces de reorganizare, cu introducerea de managment privat, separat pe componenta de autostrazi si pe cea de drumuri nationale si intretinerea acestora.

Ambele companii sunt detinute de Ministerul Transporturilor. Autoritatile s-au angajat fata de FMI sa instituie pana la finele anului management privat la mai multe companii de stat.
Guvernul a aprobat ca AVAS sa preia creantele Fortus Iasi si va verifica lichidarea Remin Baia Mare
Guvernul a aprobat ca AVAS sa preia creantele Fortus Iasi si va efectua un control cu privire la lichidarea Remin Baia Mare, deoarece societatea de lichidare Transilvania a actionat impotriva intereselor celor doua companii, a declarat miercuri premierul Victor Ponta.

El a afirmat ca in ambele cazuri este vorba de locuri de munca si de companii cu traditie si importanta in orasele respective.
"Societatea de lichidare Transilvania, din pacate, din punctul nostru de vedere a actionat impotriva intereselor respectivelor societati si trebuie sa reparam si sa indreptam ceea ce s-a facut gresit", a spus Ponta.

In luna iulie Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS) a cerut acordul premierului pentru a prelua creanta detinuta la Fortus Iasi de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, acuzand ca ANAF, creditor majoritar, accepta restructurarea activitatii doar daca societatea este declarata in faliment.

Platforma industriala Fortus este controlata de stat, prin AVAS, si are datorii de peste 50 de milioane de euro, fiind in procedura de insolventa inca din 2007.

In prima parte a lunii iulie AVAS a anuntat ca a efectuat un control la Fortus Iasi, unde a identificat o serie de neregularitati in gestionarea firmei de catre administratorul judiciar, Casa de Insolventa Transilvania (CITR), si ca intentioneaza reorganizarea companiei pe module viabile, care sa fie vandute "la un pret corect".

Casa de Insolventa Transilvania a anuntat atunci ca aprecierile AVAS formulate in urma controlului sunt nerealiste si nefondate, precizand ca toate masurile luate in cazul companiei din Iasi au fost realizate cu aprobarea creditorilor, inclusiv a AVAS, si sub controlul instantei.



Citeste si