Potrivit unui comunicat de presa transmis, miercuri, de Consiliul Judetean Cluj, compania Romita Energie Verde urmeaza sa construiasca o microcentrala pe baza de biomasa in satul Rascruci, comuna Bontida, in imediata apropiere a Parcului Industrial Tetarom III, scrie Mediafax.

"Puterea nominala a microcentralei va fi de 10MW/h, aceasta reprezentand cea mai mare putere a unei microcentrale pe baza de biomasa din Romania si printre cele mai mari din sud-estul Europei. Concomitent cu producerea de energie electrica, microcentrala de la Rascruci va produce si energie termica la un pret rezonabil, care va putea fi utilizata de companiile din zona in multiple scopuri. Investitia totala in acest proiect este de aproximativ 41 de milioane de euro", se arata in documentul citat.

Reprezentantii CJ Cluj au precizat ca in procesul de producere a acestor energii din surse regenerabile microcentrala va folosi anual aproximativ 100.000 de tone de biomasa de tip lemn si derivate - resturi de lemn pentru incalzire, rumegus, ramuri de pomi, arbusti, paie, "contribuind astfel inclusiv la asigurarea unui nivel sporit de protectie a mediului in judet".

Citeste si:

"Co-finantarea acestui proiect este aprobata din fonduri nerambursabile pe Masura 4.2, din cadrul Programului Operational Sectorial (POS) - Cresterea competitivitatii economice, Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi, reprezentand cea mai mare suma acordata pentru o intreprindere mica sau mijlocie in Romania. Constructia microcentralei va incepe in perioada imediat urmatoare, finalizarea ei realizandu-se in maxim 18 luni de la demararea lucrarilor. In momentul finalizarii ei, aceasta investitie va genera circa 50 de locuri de munca, pregatirea de specialitate a personalului urmand a fi asigurata in colaborare cu Universitatea Tehnica Cluj-Napoca", se mai arata in comunicatul CJ Cluj.

Vicepresedintele CJ Cluj Ioan Oleleu a spus ca prin sprijinirea investitiei de la Rascruci, dar si a altor proiecte de asemenea tip, care se vor realiza si in alte zone ale judetului, institutia pe care o reprezinta urmareste "realizarea unei dezvoltari armonioase si sustenabile a intregii regiuni, prin crearea de noi poli de dezvoltare in zonele judetului care au beneficiat mai putin de atentia autoritatilor si a investitorilor".