17 Septembrie 2012

Liviu Pop: Contractul de privatizare de la Mechel Campia Turzii este respectat



Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, a declarat, vineri, dupa o intalnire pe care a avut-o, la Campia Turzii, cu liderii de sindicat de la Mechel si cu autoritatile locale, ca a fost verificat contractul de privatizare a combinatului si ca acesta a fost respectat.

"Am prezentat celor de la sindicatul Mechel faptul ca verificarea contractului de privatizare a combinatului de la Campia Turzii nu are niciun punct care sa prezinte vreo problema. Este un contract respectat, inclusiv anexele sale care au fost respectate pe o perioada de cinci ani, fapt pentru care in zona respectiva nu mai avem ce sa facem", a spus Liviu Pop, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, ministerul pe care il reprezinta si Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Cluj au gasit deja o solutie pentru 250 de angajati disponibilizati de la Mechel, care vor fi sprijiniti printr-un proiect cu finantare europeana.

"Am identificat o solutie alternativa. Se scrie deja un proiect la nivelul AJOFM Cluj, iar eu am delegat un consilier care sa ii ajute, astfel ca pana in 25 septembrie proiectul sa fie depus la Comisia Europeana. De la 1 octombrie speram sa fie implementat si sa se infiinteze o intreprindere sociala pentru 250 de angajati ai Mechel Campia Turzii care sa fie proprietari pe unele utilaje si sa obtina contracte cu firme din Europa", a spus Pop.

El a precizat ca a avut o discutie cu ambasadorul Rusiei in Romania si a primit asigurari ca in perioada urmatoare va avea loc o intalnire cu patronul grupului Mechel pentru a se gasi solutii legate de toate combinatele detinute in Romania.

Seful AJOFM Cluj, Daniel Don, a declarat ca proiectul de sprijinire a angajatilor de la Mechel vizeaza obtinerea de bani din Fondul European de Ajustare la Globalizare al Comisiei Europene, similar celui folosit in cazul disponibilizatilor de la Nokia din Jucu.

Ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop, aflat la Campia Turzii, a participat la o intalnire, la Casa de Cultura, cu liderii de sindicat de la Mechel si cu reprezentanti ai autoritatilor judetene si locale pentru a gasi solutii la problemele combinatului.

Peste 350 de persoane au participat, vineri dupa-amiaza, la mitingul din fata Casei de Cultura din Campia Turzii, dupa ce au marsaluit pana acolo din fata combinatului Mechel, nemultumite de disponibilizarile anuntate si de posibilitatea inchiderii fabricii.
Participantii la protestul de la Campia Turzii au pornit, din fata combinatului Mechel, in mars spre Casa de Cultura, trecand pe strazile din centrul orasului, iar traficul rutier a fost blocat pe o portiune din traseu.

Pe parcurs, numarul protestatarilor a ajuns la 350 de persoane, dupa ce coloanei de manifestanti i s-au alaturat mai multi locuitori din Campia Turzii si angajati ai combinatului.

Ajunsi in fata Casei de Cultura, participantii au cantat imnul national si au strigat "Rusine sa va fie", "Vrem sa muncim, nu sa cersim", "Nu stati pe balcoane, ca muriti de foame", "Vrem sa lucram, orasul sa-l salvam".

Vineri la pranz, peste 250 de persoane se adunasera in fata combinatului Mechel din Campia Turzii, avand pancarte pe care scria "Unitate, solidaritate", "Vrem sa muncim, nu sa cersim", "Nu corporatia face legislatia", "Vrem fapte, nu vorbe", "Romania, trezeste-te", "Salvati metalurgia romaneasca", "Sa salvam Campia Turzii, sa salvam viitorul copiilor nostri".

Protestatarii au fluierat si au strigat "Afara, afara, cu rusii din tara", "Romania, nu mai fi colonie FMI", "In Campia sa lucram, orasul sa-l aparam", "Sansa noastra, unica, nu ne inchideti fabrica".

Membrii sindicatului de la combinatul din Campia Turzii au adresat un apel conducerii grupului Mechel, solicitand sa respecte angajamentele asumate la privatizarea combinatului pentru a se pastra locurile de munca existente. "Va solicitam sa stopati imediat atat concedierile colective, cat si dezafectarea utilajelor functionale din intreprindere. De asemenea, va solicitam sa reporniti imediat sectiile de productie care sunt inca functionale si sa le asigurati cu comenzi pentru a produce la intreaga lor capacitate", se arata in apel.



Citeste si