El spune ca, asa cum reiese din cartea scrisa de economistul Kenneth Rogoff despre istoria crizelor financiare, in 1913 putine tari erau inaintea Romaniei si s-a ajuns ca in 2007, data intrarii in Uniunea Europeana (UE), statul sa se regaseasca pe locul 26 din 27 de membri.

„In perioada interbelica era impamantenit lucrul bine facut, de la cei care curatau pantofii in Gara de Nord pana la constructorii care au ridicat cladirile din Micul Paris. Azi avem vocatia: lasa ca merge si asa. In acei ani aveam multe IMM-uri si acestea au ridicat tara”, a precizat Vasilescu, in cadrul unei conferinte organizate de Finmedia.

Consilierul guvernatorului BNR a mentionat ca, in perioada interbelica, firmele mici si mijlocii aveau o traditie in special in domeniul alimentatiei, Romania fiind recunoscuta in Europa pentru calitatea agriculturii.

„Imi aduc aminte ca prin 1943, cand aveam 6 ani, mergeam cu tata cu trenul, iar el purta o discutie cu un preot caruia ii zicea ca Romania are cea mai buna paine din lume. Dupa ani am descoperit prin mai multe documente din arhive o scrisoare a unui general german catre Hitler in care zicea urmatoarele: <<Intr-o Europa care moare de foame este aproape imoral ca in Romania se comercializeaza 23 de tipuri de franzela>>. La Paris era bucurie cand se aducea faina romaneasca. Iar totul era facut de IMM-urile romanesti”, a adaugat Vasilescu.