Construirea reactoarelor 3 si 4 la Cernavoda, incerta inainte de 2020

Punerea in functiune a reactoarelor nucleare 3 si 4 la centrala de la Cernavoda este incerta inainte de anul 2020, din cauza neclaritatilor legate de capacitatea Romaniei de a finanta investitia si structura actionariatului, potrivit unui studiu comandat de Comisia Nationala de Prognoza.

"Structura parteneriatului, precum si capacitatea partii romane de a-si acoperi financiar cota de actiuni constituie elemente de incertitudine care plaseaza momentul punerii in functiune dupa anul 2020", se arata in studiu.

Proiectul, evaluat la 4 miliarde de euro, a fost initiat in 2007, iar lucrarile erau estimate sa inceapa in 2010, scrie Mediafax.

Din compania de proiect faceau parte Enel (Italia), ArcelorMittal Romania, Nuclearelectrica, CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF Suez (grup franco-belgian).

Nemultumite de evolutia discutiilor, CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez au renuntat la sfarsitul anului 2010 la investitie, astfel ca Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, a ajuns sa detina 86% din firma de proiect.

Dupa retragerea din proiect a celor patru companii proiectul a stagnat, intrucat Guvernul nu a reusit sa atraga alti parteneri in proiect.

In urma cu o saptamana, secretarul de stat din Ministerul Economiei Rodin Traicu a afirmat ca Guvernul vrea sa recheme in proiect companiile CEZ, RWE, Iberdrola si GDF Suez.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri