Romania va avea ôatasati agricoliö- care vor promova alimentele romanesti in strainatate

Romania va avea, de anul viitor, cel putin noua atasati agricoli, care vor promova produsele alimentare romanesti in orase mari din strainatate, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, Achim Irimescu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii.

"Este nevoie sa incurajam produsele romanesti pe piata externa. De la inceputul anului viitor vom avea cel putin noua atasati agricoli, care vor avea rolul de a promova produsele agricole romanesti in orase mari din lume", a spus Irimescu, citat de Mediafax.

Pritre orasele vizate se numara Washington, Madrid, Berlin, Instanbul, Chisinau, Kiev si Beijing.

De asemenea, un reprezentant al Romaniei va fi trimis in Iordania, pentru a promova alimentele autohtone in tarile arabe.

"Vor fi selectionati doar acei tineri capabili sa promoveze produsele si care sa vorbeasca limbile din tarile in care vor fi trimisi", a mai spus secretarul de stat.

Potrivit datelor lui Irimescu Romania importa 60-70% din necesarul de legume, dar are astfel de produse care nu ajung pe piata, si este un exportator important de cereale care cumpara insa din strainatate carne, ceea ce este "o tragedie".

Irimescu a afirmat intr-o conferinta de presa ca a vizitat recent localitatea Visina, din judetul Olt, unde a gasit un depozit plin de produse de foarte buna calitate.

"Ei nu aveau unde sa vanda produsele, si-mi spuneau ca pe vremuri, pana in '90, zilnic trimiteau cu trenul 70 de tone de legume din zona. Romania importa, actualmente, dupa date statistice, 60-70% din legume, si noi avem produse care nu ajung pe piata, deci este o tragedie. Este marea nenorocire care s-a intamplat in Romania", a spus el.

Secretarul de stat a afirmat ca este nevoie de depozite care sa stranga produsele si astfel se va crea o legatura cu piata.

Irimescu a adaugat ca anul trecut Romania a fost al cincilea exportator european de cereale, dar importa carne de porc si de vita.

"Ceea ce zic eu ca este o tragedie", a spus el.

Oficialul MADR a spus ca in ultimii ani in domeniul prelucrarii carnii s-au facut multe investitii, necorelate insa cu materia prima.

"La ora actuala am umplut tara de abatoare, care nu au ce taia. Sunt bani blocati, efectiv, si noi speram ca incet-incet macar o parte din unitatile create sa reusim sa le resuscitam, pentru ca multi sunt in faliment", a mai spus el.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din sec╚Ťiunea Companii »Setari Cookie-uri